Provincie wil fietsgebruik in Vlaamse Rand doen toenemen
Subsidies voor deelfietsen en fietskluizen in 8 gemeenten
De provincie Vlaams-Brabant geeft subsidies aan Beersel, Drogenbos, Hoeilaart, Overijse, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Tervuren en Zaventem voor vernieuwende fietsprojecten.
Beersel, Drogenbos, Hoeilaart, Overijse, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Tervuren en Zaventem, 8 gemeenten uit de Vlaamse Rand rond Brussel, reageerden op een oproep van de provincie om proefprojecten op te zetten die de overstap van de fiets naar het openbaar vervoer in de Rand stimuleren.
‘We geven, als streekmotor voor meer fietsgebruik, een subsidie van zowat 170.000 euro voor de eerste investeringen. De gemeentebesturen dragen 20% van de investeringskosten en zorgen voor het onderhoud en de goede werking’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit.
De gemeente Zaventem krijgt een subsidie van 19.676 euro voor de opstart van een BlueBike-deelfietsenpunt aan het station in Zaventem-Dorp.
Men schat dat dit 1.600 extra fietsritten per jaar oplevert. Het deelfietssysteem maakt de verschillende bedrijvenzones in de omgeving vlotter bereikbaar voor de treinreizigers.
Beersel, Drogenbos en Sint-Pieters-Leeuw investeren in fietskluizen aan tramhaltes, bushaltes en in stationsomgevingen. In totaal komen er 75 nieuwe beveiligde fietsparkeerplaatsen. De plaatsen in de fietskluizen worden toegewezen aan vaste gebruikers. De gemeenten werken hiervoor een gezamenlijk gebruikersreglement uit. Het hele systeem zal over enkele maanden operationeel zijn. Drogenbos en Beersel ontvangen elk 29.504,06 euro. Sint-Pieters-Leeuw krijgt 5.079,94 euro.
De gemeenten Hoeilaart, Overijse, Sint-Genesius-Rode en Tervuren ontvangen een subsidie voor de uitrol van een deelfietsensysteem. Er komen vijf stations met elk 8 deelfietsen ter hoogte van 4 multimodale hotspots. Dat zijn locaties waar fietssnelwegen, bus- en tramhaltes, treinstations en overstapparkings samenkomen bij de poorten van het Zoniënwoud. Aan elk fietsdeelpunt zijn overdekte fietsbeugels, een fietspomp en een informatiebord.
Ter hoogte van het station Groenendaal komen twee fietskluizen voor in totaal 10 fietsen. De gemeentebesturen mikken op meer fietsers in het woon-werkverkeer en meer toeristische fietsritten naar het Zoniënwoud en toeristische trekpleisters zoals het bosmuseum en het Afrikamuseum.
Sint-Genesius-Rode en Overijse ontvangen elk 15.334,40 euro, Hoeilaart 24.312,80 euro en Tervuren 30.668,80 euro.
‘We willen het fietsgebruik in de Vlaamse Rand doen stijgen’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. ‘In de studie van het fiets-GEN werd vastgesteld dat het aandeel fietsverplaatsingen onder de 4% ligt in Brussel en de Vlaamse Rand, terwijl het aandeel korte verplaatsingen in dit stedelijk gebied zeer hoog is. In Brussel en de Vlaamse Rand zijn 71% van de verplaatsingen korter dan 15 km en 51% van de verplaatsingen korter dan 5 km. De proefprojecten zijn alvast een stap in de goede richting’.