Provincie Vlaams-Brabant verscherpt label Diervriendelijke Gemeente met steun van GAIA

De provincie Vlaams-Brabant zet, gesteund door GAIA, met een nieuw en sterker label Diervriendelijke Gemeente de gemeenten aan tot het voeren van een steviger beleid rond dierenwelzijn.   

De provincie Vlaams-Brabant kent sinds 2009 een label diervriendelijke gemeente toe aan gemeenten die een diervriendelijk beleid uitwerken.

“Dat label was te vrijblijvend”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor dierenwelzijn.“Gemeenten die het label verkregen zaten gebeiteld, want er was geen evaluatie. Daar komt nu verandering in. Gemeenten zullen jaarlijks moeten rapporteren over hun inspanningen ten aanzien van dierenwelzijn”.

Het vorige label was ook inhoudelijk aan vernieuwing toe.
“De wetgeving over dierenwelzijn is zo geëvolueerd dat een aanpassing zich opdrong. We hebben de keuze gemaakt voor een kwaliteitsvol label. Bij een negatieve evaluatie zullen gemeenten het label ook kunnen verliezen, iets wat tot op vandaag nog niet kan”, zegt gedeputeerde Bart Nevens.

Daarnaast bracht de provincie ook nieuwe elementen aan in het label.
“Zo zal een gemeente kermiskramen met pony’s geen vergunningen meer verlenen, komt er  een gepast handhavingsbeleid om overtredingen op het onverdoofd slachten tegen te gaan en moet een gemeente huisdierenstickers die de hulpdiensten informeren over het aantal huisdieren in een bepaalde woning ter beschikking stellen”, zegt gedeputeerde Bart Nevens.
 

GAIA positief over nieuw label

Dierenrechtenorganisatie GAIA, dat door de provincie werd betrokken bij de opmaak van het nieuwe label, vindt dit nieuwe label een stap vooruit.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: “Dit label is een stap vooruit. Het werkt verder op het vorige label en vormt een meer afgelijnd kader voor de gemeenten. Het feit dat er een aanspreekpunt binnen de gemeentelijke administratie moet komen en een gemeente de nodige budgetten voor een dierenwelzijnsbeleid moet voorzien, onder impuls van een schepen voor dierenwelzijn, maakt dat het label een verschil zal maken voor de dieren”, zegt Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA.

Gemeenten die het label nu al dragen, krijgen een jaar om de nieuwe doelstellingen te halen. Gemeenten die voor de eerste keer het label aanvragen, zullen wel meteen moeten voldoen aan de nieuwe doelstellingen.

 

 

 

 

Bart Nevens

Gedeputeerde voor dierenwelzijn, Provincie Vlaams-Brabant

Annemie De Turck

Dierenwelzijn, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be