Provincie Vlaams-Brabant en Natuurpunt openen 4 klimaatroutes in de Groene Vallei

Op vrijdag 7 juni lanceerde Natuurpunt samen met de provincie Vlaams-Brabant 4 nieuwe klimaatroutes. Drie wandelingen en een fietstocht zijn specifiek in de Groene Vallei uitgestippeld in de Routeyou website en vertellen meer over klimaat(verandering). Als toemaatje ontdekt men aan de hand van 8 educatieve borden klimaatverandering in het Silsombos. 

“Klimaatverandering is ontzettend actueel. Toch weten heel veel mensen niet hoe het hier in Vlaanderen gaat met onze dier- en plantensoorten in relatie tot klimaatverandering en hoe klimaatverandering nu al een impact heeft op onze gezondheid en op onze natuur”, zegt Jorg Lambrechts van Natuurpunt Studie. "Met de klimaatroutes willen we hierin verandering brengen en de toevallige bezoeker van de Groene Vallei de kans geven om meer over de klimaatindicatorsoorten te weten te komen".

“We streven naar een klimaatneutrale provincie”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. “Daarom ondersteunen we het verbinden van de waardevolle biotopen in De Groene Vallei en investeerden zo’n 19.000 euro in het klimaatproject “Klimaat in je achtertuin”. In totaal investeerde de provincie voor bijna 200.000 euro in dit prachtige gebied. Met dit project zetten we volop in op klimaatsensibilisering van het publiek, maar dit is dus slechts een fractie van de ruime ondersteuning die we onze natuur in de Groene Vallei bieden.”
Al wandelend of met de fiets, met een Routeyou-app of met een klimaatgids verken je de vallei met een blik op klimaat.

In 3 gebieden (Silsombos, Floordambos en Rotte Gaten) kan je vanaf nu een klimaatroute volgen en voor de Groene Vallei is een fietstocht uitgewerkt. Je kan de routes zelf ontdekken via een downloadbare gids op Routeyou of je kan op tocht met een klimaatgids.
38 klimaatfiches als leidraad
De verhalen van de klimaatindicatorsoorten zijn gebundeld in 38 klimaatfiches. De opgeleide klimaatgidsen gidsen de bezoekers aan de hand van deze klimaatfiches rond.
Natuurpunt Studie, Natuurpunt CVN en de Provincie Vlaams-Brabant
De studiedienst van Natuurpunt en Natuurpunt CVN sloegen de handen in elkaar om gezamenlijk het project ‘Klimaat in je achtertuin’ uit te werken. Ze kregen hiervoor de financiële steun van de Provincie Vlaams-Brabant.

Natuurpunt Studie vzw, vereniging voor natuurstudie in Vlaanderen is een kenniscentrum inzake
biodiversiteit en de inventarisatie en monitoring van soorten en zet citizen science-projecten op. 

Natuurpunt CVN organiseert vormingen, lezingen, workshops,… over natuur, biodiversiteit, klimaat,
duurzame ontwikkeling en stilte over heel Vlaanderen.
Meer weten: www.natuurpunt.be/cvn

Provincie Vlaams-Brabant: Onder de titel ‘Provincie Vlaams-Brabant Klimaatneutraal’ neemt de
provincie diverse initiatieven om klimaatverandering tegen te gaan.
Het Project ‘Klimaat in je achtertuin’ werd gefinancierd door de provincie.

Bart Nevens

Gedeputeerde voor leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Linda Vanherck

Dienst leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Joke Flour

Natuurpunt CVN, Natuurpunt

Annelies Jacobs

Natuurpunt Studies, Natuurpunt

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be