Provincie stimuleert ondernemingszin bij jongeren

Leerlingen tonen hun bedrijfje via Vlajo Market

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt ondernemerschap. Ze geeft onder meer subsidies aan instellingen die ondernemingszin stimuleren in middelbare scholen en hogescholen. Dit schooljaar investeert ze 33.520 euro in zulke projecten van VOKA, Vlajo en UNIZO.

 

“Vlaams-Brabant is een innovatieve kennisregio. We willen als provincie ons steentje hiertoe bijdragen en steunen daarom initiatieven die het ondernemerschap en de economische activiteit stimuleren en versterken”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. “Jong geleerd is oud gedaan. Vandaar dat we ondernemingszin al vanop de schoolbanken aanmoedigen”.

Zo ondersteunt de provincie Vlaams-Brabant jaarlijks financieel organisaties die ondernemingszin stimuleren in scholen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten de projecten de deelnemers praktische ervaring laten opdoen met alle aspecten van het zelfstandig ondernemen.

“De leerlingen werken een concept uit tot een concreet ondernemingsplan. Daarna zetten ze de theorie om in praktijk door zelf hun eigen onderneming te beheren. Zo ondervinden ze aan den lijve welke kennis en competenties nodig zijn in een klein bedrijf en kunnen ze al diverse ondernemerscompetenties verwerven”, zegt gedeputeerde Ann Schevenels. “De organisatoren van deze projecten begeleiden leerkrachten en leerlingen hierbij, onder meer door het bieden van een juridisch kader, door het delen van kennis en het aanbieden van workshops en webinars”. ​

 

Dit schooljaar kende de provincie Vlaams-Brabant 33.520 euro toe aan volgende projecten:

  • Mini-ondernemingen van VOKA (22.090 euro)
  • Jieha! van Vlajo (2.110 euro)
  • Plankgas Pop-Up van UNIZO Vlaams-Brabant (6.820 euro)
  • STEP van UNIZO Vlaams-Brabant (2.500 euro)

 

Mini-ondernemingen stellen zich coronaproof voor op Vlajo Market

Vlajo en Voka Vlaams-Brabant leggen de link tussen de onderwijswereld en de bedrijfswereld. Hierbij helpen ze jongeren bij hun eerste stappen in de richting van het ondernemerschap.

In deze coronatijden is het moeilijk voor studentenondernemingen om zich fysiek te tonen. Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) ontwikkelde voor hen een digitaal alternatief: de Vlajo Market.

Foto: Vlaams-Brabantse finale van Mini-Ondernemingen (2020)
Foto: Vlaams-Brabantse finale van Mini-Ondernemingen (2020)

Op deze website tonen 213 mini-ondernemingen van leerlingen zich aan de buitenwereld. ​
Zo zijn er 71 Vlaams-Brabantse mini-ondernemingen van scholen uit Aarschot, Dilbeek, Haacht, Halle, Hoegaarden, Keerbergen, Landen, Leuven, Londerzeel, Merchtem, Opwijk, Rotselaar, Tervuren, Tienen en Vilvoorde.

Overzicht Vlaams-Brabantse mini-ondernemingen op Vlajo Market:

Overzicht miniondernemingen Vlajo Market Vlaams-Brabant.xlsx

XLSX - 33 Kb

“Naast de klassiekers als kaarsen en bedrukte sweaters, haalden dit schooljaar heel wat teams inspiratie uit de corona-pandemie. Zo is er een ruim aanbod aan mondmaskers en handgels. Maar er zijn ook enkele Vlaams-Brabantse teams die corona als inspiratiebron hebben gebruikt, maar er toch net een andere invulling aan hebben gegeven, zoals Cozzzy, Ponchaud, ARMED, CHAOS, CLP en Laveur”, zegt Peter Coenen, directeur van Vlajo.

Meer info: www.vlajo.org/vlajomarket

 

Maatschappelijk leren ondernemen

Met het 'Jieha!'-project van Vlajo starten jongeren een miniatuurbedrijf op waarbij ze fair trade-producten verkopen. Dankzij dit doe-leerproces ervaren leerlingen dat ondernemingszin ook een maatschappelijk engagement inhoudt, met duurzame resultaten voor mens en milieu.

 

Plankgas POP-Up & STEP

De Plankgas POP-up is een echte onderneming, opgericht door de leerlingen van de derde graad van het secundair onderwijs. De leerlingen zetten de theorie om naar de praktijk en leren ondernemen door het te doen. ​
Elke leerling kruipt in de huid van een ondernemer en leert door de verschillende facetten van het ondernemerschap te ervaren verantwoordelijkheden nemen. De leerlingen zoeken zelf leveranciers, houden de boekhouding bij en zetten promotieacties op. Ze kruipen als het ware in de huid van de polyvalente ondernemer. Elke leerling voert alle taken uit, zoals een echte zelfstandige ondernemer.

STEP (Student Enterprise) is het gelijkaardig initiatief in het hoger onderwijs.

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Roel Casteels

Dienst economie, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be