Provincie stimuleert Nederlands via drama en muziek

Samen aan toneel doen of muziek maken, stimuleert op een creatieve en speelse manier het gebruik van het Nederlands. Daarom organiseert de provincie Vlaams-Brabant dit jaar workshops drama of muziek voor leerlingen uit het lager onderwijs in Asse, Beersel, Halle, Herent, Lubbeek, Meise, Overijse, Steenokkerzeel en Vilvoorde.


“We lanceerden een oproep naar gemeenten om via workshops drama of muziek het Nederlands van de leerlingen uit het lager onderwijs op een creatieve manier te versterken. Via deze workshops wordt het Nederlands van de leerlingen op een prikkelende en leuke manier versterkt. Dit project past binnen de eindtermen muzische vorming en Nederlands”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams beleid en onderwijs. “Negen gemeenten, goed voor 58 scholen, doen hieraan mee. Een mooi resultaat”.

vzw ’t Smiske en Amadeo Kollectif werden aangesproken om deze workshops dit en volgend schooljaar te geven.

Vzw ’t Smiske geeft workshops muziek aan leerlingen van de eerste graad lager onderwijs. Via 2 workshops van telkens 50 minuten in de klas raken leerlingen vertrouwd met de tekst en de melodie van bekende kinderliedjes. Op die manier leren ze op een speelse en muzikale manier nieuwe woordenschat aan.

Deze workshops worden gegeven in: ​
- Asse: 10 scholen: GLS De Regenboog (Zellik), De Kleine Wereld, GBS Centrum, GBS Krokegem, GBS Mollem, GBS Sleutelbos (Walfergem), GBS Relegem, GO De Glinster, De Leerheide en GO Vijverbeek ​
- Beersel: 9 scholen: ​ de VBS St.-Victor-vestigingen in Alsemberg, Dworp, Beersel en BuLo, de GBS-vestigingen in Alsemberg, Dworp, Lot en Huizingen en GO De Boomhut
- Lubbeek: 5 scholen: De Stip (Binkom), De Stip (Linden), VBS De Linde, School 3212 en VBS St.-Martinus
- Meise: 4 scholen: Leertuin, Zonnebloem, Fusieschool en Sinte-Maarten
- Overijse: 3 scholen: VBS Maleizen, VBS Jezus-Eik en De Lanetuin

AmadeoKollectif geeft workshops drama aan leerlingen van alle graden uit het lager onderwijs. Via 2 of 3 workshops van telkens 2 uur worden de kinderen geprikkeld en worden ze via theaterspelen, improvisatie- en bewegingsopdrachten uitgenodigd om fysiek en verbaal te communiceren. ​

"Met ons creatieatelier boordevol experimenten willen we de verbeelding van kinderen en jongeren stimuleren. We willen hen op een laagdrempelige manier laten proeven van cultuur en collectieve creatie. Want we zijn ervan overtuigd dat verbeelding veerkracht geeft. Ze doet dromen, creëren en samenwerken. Dankzij verbeelding gaan we anders denken en kunnen we ons nieuwe werelden voorstellen", zegt ​ Filip Langenbick van Amadeo Kollectif.

Deze workshops worden gegeven in
- Halle: 4 scholen van de derde graad: De Leerboom, Heilig Hart en College Vondel, Beukenbos en de Klim-Op ​
- Herent: 3 scholen van de tweede graad: De Kraal (Winksele), De Bijenkorf en Pastoor De Clerckschool
- Steenokkerzeel: 4 scholen van de tweede graad: GBS Piramide, GS Tilia, VB Ter Ham en Vb St.-Cajetanus
- Vilvoorde: 16 scholen van de tweede graad op twee schooljaren: De Knipoog, De Biekorf, Heilig Hart, De Lampion, St.-Jozef, De Zwierezwaai, De Puzzel (x2), Klim-Op, Kaleido, 't Groentje, Oase, Kinderkoppen, Klavertje 4, De Groene Planeet en Tangram

Via workshops drama wordt het gebruik van het Nederlands gestimuleerd op een speelse manier
Via workshops drama wordt het gebruik van het Nederlands gestimuleerd op een speelse manier

"Met deze workshops slaan we twee vliegen in één klap: we koppelen het aangename aan het nuttige. Kinderen zijn met een zinvolle activiteit bezig, leren Nederlands, en kunnen hun creatieve ei kwijt. En het is geen saaie woordenschat of moeilijke dictees, maar wel al spelend Nederlands leren. Dit is de kern en de kracht van deze workshops", zeggen burgemeester Marc Snoeck en schepen Louis Van Dionant van de stad Halle.

 

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Peter Biondi

Vlaams karakter, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be