Provincie steunt platteland

De provincie Vlaams-Brabant zorgt ​ voor de behoud en de verdere ontwikkeling van het platteland. Niet alleen landbouw, maar ook recreatie en plattelandstoerisme, handel, historisch erfgoed, cultuur en ecologie versterken een bloeiend platteland. Ze geeft plattelandsontwikkelingssubsidies aan projecten die fungeren als een hefboom voor een leefbaar platteland.

“Het voortbestaan van ons platteland staat onder druk”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde van platteland. “Er komen steeds meer woningen bij, de bevolkingsdichtheid stijgt en landbouwgronden verdwijnen. Met deze subsidie willen we projecten ondersteunen die de leefbaarheid voor de mensen verbeteren. Al een kleine kwarteeuw ondersteunt Europa op deze manier het platteland”.

Zo wordt bijvoorbeeld in het landelijke Oetingen (Gooik) ​ een duurzaam en energiezuinig jeugdlokaal voor multifunctioneel gebruik gerealiseerd. “Niet alleen de jeugd maar ook andere verenigingen kunnen dit gebruiken”, zegt gedeputeerde Gunther Coppens.

Foto: gedeputeerde Gunther Coppens, burgemeester Michel Doomst en Sonja Van Laethem van vzw Jeugdlokalen Aurora Oetingen bij de plaats waar het jeugdlokaal komt.
Foto: gedeputeerde Gunther Coppens, burgemeester Michel Doomst en Sonja Van Laethem van vzw Jeugdlokalen Aurora Oetingen bij de plaats waar het jeugdlokaal komt.

Een ander voorbeeld is IZI-travel op de app Happy Hageland. Door dit project verandert de smartphone van de gebruiker in een audio en multimediagids.

 

Dit jaar is er extra aandacht voor corona-initiatieven op het platteland.

“Dat kunnen projecten zijn die de eenzaamheid op het platteland tegengaan, maar ook de biodiversiteit van een gebied in de verf zetten”, legt gedeputeerde Gunther Coppens uit.

De provincie Vlaams-Brabant biedt ondersteuning bij het opstellen van het projectvoorstel en bij de zoektocht naar partners. ​
Zowel vzw’s, gemeenten, diensten, instellingen en hun samenwerkingsverbanden kunnen aanspraak maken op de subsidie.


Meer info: www.vlaamsbrabant.be/plattelandsontwikkeling

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Eva Roeykens

Plattelandscoördinator, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be