Provincie steunt nieuwe hemelwater- en droogteplannen in Halle, Linkebeek, Machelen en Vilvoorde
De provincie Vlaams-Brabant gaf een subsidie voor de nieuwe hemelwater- en droogteplannen van Halle, Linkebeek, Machelen en Vilvoorde. Hiermee ondersteunt ze lokale besturen in hun strijd tegen de gevolgen van de klimaatverandering en verharding. Hemelwater- en droogteplannen geven immers een langetermijnvisie op het watersysteem en bieden oplossingen voor zowel wateroverlast bij overvloedige regenval als verdroging en hittestress tijdens langdurige droogteperiodes.
Hemelwaterplan biedt oplossingen voor klimaatuitdagingen en verharding
De grootste uitdagingen voor het watersysteem in Vlaams-Brabant komen voort uit de klimaatverandering en de hoge verhardingsgraad door de hoge bevolkingsdichtheid in deze regio. Deze factoren leiden tot meer overstromingen door hevige regenval en droogteperiodes met hittegolven.
“Een hemelwater- en droogteplan biedt niet alleen oplossingen voor wateroverlast en overstromingen, maar houdt ook rekening met de gevolgen van langdurige droogte en hittestress, die de leefbaarheid van steden en dorpen bedreigen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen. “Want een hemelwater- en droogteplan identificeert en lokaliseert kansen voor duurzaam waterbeheer, zoals ontharding, nuttig gebruik van hemelwater en infiltratie. Er wordt gekeken waar er extra ruimte voor water gecreëerd kan worden en hoe de waterbeschikbaarheid voor drinkwater, landbouw en natuur veilig gesteld kan worden.”
Lokale besturen kunnen dan hun projecten aftoetsen aan dit plan om zo hun watersysteem klimaatbestendiger te maken en de leefomgeving van inwoners, bedrijven en landbouwers te beschermen.
Maatwerk per gemeente
Hemelwater- en droogteplannen worden op maat gemaakt voor elke gemeente. Hierbij wordt rekening gehouden met factoren zoals de ondergrond, het bestaande riolerings- en waterlopenstelsel, reliëf, verstedelijking en bebouwing. Voor verschillende typegebieden, zoals verstedelijkte woonkernen, meer verspreide bebouwing, industriezones, landelijke buitengebieden en natuurzones, worden specifieke maatregelen voorgesteld die inspelen op lokale noden en mogelijkheden. Er wordt gekeken naar zowel het openbaar domein als naar privéterreinen om zo breed mogelijk oplossingen te kunnen implementeren.
De maatregelen in een hemelwater- en droogteplan zijn afgestemd op de specifieke kenmerken van de gemeente en spelen in op lokale uitdagingen. Zo worden in verstedelijkte woonkernen maatregelen genomen om het regenwater beter te bufferen en te nuttig te gebruiken, terwijl in landelijke buitengebieden en natuurzones de nadruk ligt op infiltratie, het herstellen van de sponswerking van natte natuur en de creatie van groenblauwe verbindingen langsheen natuurlijke waterlopen.
Met Halle, Linkebeek, Machelen en Vilvoorde hebben er momenteel 45 van de 65 gemeenten in Vlaams-Brabant een afgewerkt hemelwater- en droogteplan. De overige 20 gemeenten bevinden zich in een vergevorderd stadium van de opmaak van hun plan en zullen dit ten laatste in het voorjaar van 2025 afronden. [DB1]
“We bieden inhoudelijke en financiële ondersteuning bij dit proces. Tot op vandaag hebben we 669.262,94 euro aan subsidies toegekend aan gemeenten voor de opmaak van deze plannen”, besluit gedeputeerde Bart Nevens.
Meer info: www.vlaamsbrabant.be/opmaak-hemelwaterplan
Bart Nevens
Peter Maris
Frank Ilsbroux