Provincie steunt nieuwe hemelwater- en droogteplannen in Bever, Drogenbos, Lennik, Oud-Heverlee, Steenokkerzeel, Tienen en Zaventem

De provincie Vlaams-Brabant gaf een subsidie voor de nieuwe hemelwater- en droogteplannen van de gemeenten Bever, Drogenbos, Lennik, Oud-Heverlee, Steenokkerzeel, Tienen en Zaventem. Hiermee ondersteunt ze lokale besturen in hun strijd tegen de gevolgen van de klimaatverandering en verharding. Hemelwater- en droogteplannen geven immers een langetermijnvisie op het watersysteem en bieden oplossingen voor zowel wateroverlast bij overvloedige regenval als verdroging en hittestress tijdens langdurige droogteperiodes.

Hemelwaterplan biedt oplossingen voor klimaatuitdagingen en verharding

De grootste uitdagingen voor het watersysteem in Vlaams-Brabant komen voort uit de klimaatverandering en de hoge verhardingsgraad door de hoge bevolkingsdichtheid in deze regio. Deze factoren leiden tot meer overstromingen door hevige regenval en droogteperiodes met hittegolven.

“Een hemelwater- en droogteplan biedt niet alleen oplossingen voor wateroverlast en overstromingen, maar houdt ook rekening met de gevolgen van langdurige droogte en hittestress, die de leefbaarheid van steden en dorpen bedreigen”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor waterlopen. “Want een hemelwater- en droogteplan identificeert en lokaliseert kansen voor duurzaam waterbeheer, zoals ontharding, nuttig gebruik van hemelwater en infiltratie. Er wordt gekeken waar er extra ruimte voor water gecreëerd kan worden en hoe de waterbeschikbaarheid voor drinkwater, landbouw en natuur veilig gesteld kan worden.”

Lokale besturen kunnen dan hun projecten aftoetsen aan dit plan om zo hun watersysteem klimaatbestendiger te maken en de leefomgeving van inwoners, bedrijven en landbouwers te beschermen.


Maatwerk per gemeente

Hemelwater- en droogteplannen zijn maatwerk. En dus voor elke gemeente verschillend. Factoren, zoals de ondergrond, het bestaande riolerings- en waterlopenstelsel, reliëf, verstedelijking en bebouwing, zijn bepalend voor welk acties en maatregelen voortvloeien uit de studie.

De maatregelen in een hemelwater- en droogteplan zijn telkens afgestemd op de specifieke gemeentelijke kenmerken en spelen in op lokale uitdagingen. In verstedelijkte woonkernen ligt de focus vaak op optimalere buffering en nuttig gebruik van regenwater, terwijl in landelijke buitengebieden en natuurzones de nadruk eerder ligt op infiltratie, herstel van de sponswerking van natte natuur en het aanleggen van groenblauwe verbindingen langsheen natuurlijke waterlopen.

Met Bever, Drogenbos, Lennik, Oud-Heverlee, Steenokkerzeel, Tienen en Zaventem hebben momenteel 59 van de 63 gemeenten in Vlaams-Brabant een afgewerkt hemelwater- en droogteplan. De overige 4 gemeenten werkten ook al actief aan hun hemelwater- en droogteplan. ​
De plannen van Dilbeek en Londerzeel zijn afgerond en moeten nog door de gemeenteraad goedgekeurd worden. In Kraainem en Wezembeek-Oppem is de opmaak van de plannen nog bezig.

“We bieden inhoudelijke en financiële ondersteuning bij dit proces. Tot nu toe hebben we ​ 1.076.176,72 euro aan subsidies toegekend aan gemeenten voor de opmaak van deze hemelwater- en droogteplannen”, besluit gedeputeerde Tom Dehaene.


Meer info: https://www.vlaamsbrabant.be/opmaak-hemelwaterplan

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Peter Maris

Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be