Provincie steunt innovatieprojecten
De provincie Vlaams-Brabant investeert in het totaal 622.892 euro in 5 innovatieve projecten. Deze projecten zijn cruciaal voor de toekomst van onze gebouwenrenovatie, onze manier van verwarmen, onze voeding, de bouw van creatieve muzieksites en de ontwikkeling van nieuwe toestellen.
De provincie Vlaams-Brabant is een innovatieve regio. Veel bedrijven en mensen werken aan de verbetering van onze geneeskunde, ons milieu, onze voeding, onze energiebehoefte, onze mobiliteit. De belangrijkste grondstof voor deze innovatie is kennis. Die kan gevonden worden op de universiteiten, hogescholen, bedrijven, maatschappelijke actors. Allen dragen ze bij aan de welvaart en toekomst van Vlaams-Brabant.
De provincie Vlaams-Brabant koestert deze kennis en de innovatie via Smart Hub Vlaams-Brabant, een samenwerking met universiteiten, bedrijven en organisaties. Smart Hub Vlaams-Brabant zet in op brede ondersteuning van iedereen in de provincie, niet in het minst door subsidies voor vernieuwende projecten. Daarnaast zet Smart Hub Vlaams-Brabant ook de regio in de kijker bij omliggende landen en regio’s.
“Reeds 15 jaar geven we innovatiesubsidies. Meer dan 6,3 miljoen euro werd intussen al aan steun voor innovatieve projecten in de regio gegeven. Met een subsidiepercentage van 50% vertegenwoordigt dit meer dan 12,6 miljoen totale waarde aan projecten”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie.
Dit jaar kent de provincie 622.892 euro toe aan 5 innovatieprojecten. Samen met de eigen bijdragen vertegenwoordigt dit zo’n 1.359.360 euro aan totale projectwaarde.
‘Aquathermisch Optimalisatiemodel’ van Extraqt, in samenwerking met KU Leuven, projectontwikkelaar Resiterra, Vlaamse Milieumaatschappij en Vlaamse Waterweg (77.260 euro)
Het project, uniek in België, zorgt dat rivierwarmte kan gebruikt worden voor de verwarming van gebouwen. Het zet in op het vooraf kunnen berekenen van de juiste omvang van de warmte-installatie afhankelijk van de vraag in het gebouw en de mogelijkheden van de rivier.
Het project Janseniushof in Leuven is vooruitstrevend op vlak van energievoorziening. Het gebruikt ondiepe bodemwarmte. Maar om de ondiepe bodemlagen op temperatuur te houden moet er opnieuw warmte ingepompt worden. Deze zomer zal voor het eerst de warmte van de Dijle in de bodem gepompt worden.
‘Intowall’ van bouwexperten WTCB en BAM, energie-experten Green Energy Park en Flux50, financierders/verzekeraar ING en Alter Reim, onder leiding van de VUB (149.455 euro)
Doel van dit project is speuren naar isolatie(gebreken) en waterlekken in muren.
Met een totaal nieuwe radartechniek, ontwikkeld en gepatenteerd door de VUB, wordt in de muren gekeken op zoek naar fouten die een goede isolatie in de weg staan. Ook kan met deze techniek de bron van waterlekken gevonden worden.
Uit onderzoek blijkt dat bijna 75% van onze gebouwen beter moet geïsoleerd worden. En dat 80% van alle herstellingskosten in de bouwsector te maken hebben met waterlekken en 60% van alle schadeclaims bij verzekeraars.
Dit project heeft de ambitie om de nieuwe radartechnologie binnen 2 jaar op de markt te brengen via de gekende detectiefirma’s.
‘
Fabriek van de Toekomst’ van Paleo, een jong bedrijf uit het Leuvense, in samenwerking met duurzaamheids- en community-expert De Akker, KU Leuven en POM Vlaams-Brabant (150.000 euro)
Doel van het project is om voorbereidingen te treffen voor de bouw van een proeffabriek en belevingscentrum op de Feed Food Healthcampus in Tienen. De koop van de bouwgrond is een feit.
Vandaag slaagt Paleo er al in om op laboschaal eiwitten en vetten te maken, duurzaam en zonder dieren. Komt nu de belangrijke stap naar het effectief produceren van grote hoeveelheden. Deze opschalingsstap vergt grote investeringen in Tienen die doordacht moeten gebeuren.
Daarnaast zet het project in op een goede samenwerking en inbedding in de bestaande sterke voedingscommunity in Tienen. In deze groep bedrijven is circulaire economie reedslang geen dode letter en gaat niets verloren van de suikerbiet. Het ‘afval’ van het ene bedrijf vormt de grondstof van het volgende.
Tot slot moet deze proeffabriek eiwitten en vetten opleveren die in kleine hoeveelheden de ultieme vleessensatie geven aan plantaardige vlees- en visvervangers.”
‘ACIRC Modulaire Studio’ van Ideal Acoustics, geluidsexpert uit Werchter, en circulaire wanden-expert Juunoo (130.750 euro)
Doel van dit project is het ontwikkelen van een 100% circulaire geluidsstudio.
Momenteel wordt bij de bouw van geluidsstudio’s veel afval, zoals houtafval, metalstuds, gyproc en isolatiemateriaal, geproduceerd. Geluidstudio’s worden in de loop van hun gebruik vaak nog eens verbouwd, wat opnieuw afval oplevert.
De nieuwe circulaire geluidsstudio’s zullen in Werchter geproduceerd worden, in een kant-en-klaar bouwpakket verscheept worden naar eender welke bestemming in Europa. Op bestemming kunnen deze met een videohandleiding in elkaar gestoken worden of meermaals afvalvrij verbouwd. De eerste test komt met de realisatie van de vele geluidstudio’s in het nieuwe VRT-gebouw in 2025. Het project zet ook in op de strengste certificering door onafhankelijke geluidsexperten van de KU Leuven.
Mogelijkheden worden onderzocht om samen te werken met de sociale economie en de productie ten minste deels door hen te laten gebeuren. Ook zal gekeken worden naar mogelijkheden om hergroeibare isolatiematerialen te gebruiken.
‘The Hardware Incubator’ van het engineering bedrijf Comate, in samenwerking met het jonge prototype-ontwikkelingsbedrijf Machinified, tech-accelerator Imec.Istart en een aantal hardware starters zoals Mahi, Empower en Zeal Robotics (115.437 euro)
Doel van het project is het creëren van een consortium om hardware startups zo efficiënt mogelijk naar een succes in de markt te loodsen.
Er bestaan in Vlaams-Brabant al heel wat gerenomeerde partijen zoals imec.istart en Startit KBC die start-ups begeleiden. Maar er is geen dedicated ecosysteem voor hardware start-ups of startups in de maakindustrie, die een heel specifieke aanpak vereisen. Veel van dergelijke startende bedrijven zijn in Vlaanderen op zoek naar de ultieme stek om hun idee te zien groeien tot een economisch succes. Met het project ‘The Hardware Incubator’ wil Comate van Vlaams-Brabant deze stek maken.
In een eerste fase wordt er een entourage opgebouwd van bestaande partijen om zes innovatieve startups intensief te begeleiden richting een eerste mijlpaal binnen hun ontwikkelingstraject. Het gaat onder meer om een autonoom varende boot, een verfrobot en een medische camera ter diagnose van stemproblemen.
Persontmoeting innovatieprojecten.pptx
PPTX - 6.9 Mb
Ann Schevenels
Pierre Faché
Frank Ilsbroux