Provincie steunt herbestemming landelijke kerken in Halle-Vilvoorde

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt landelijke kerken die een herbestemming willen realiseren. Na een oproep voor het arrondissement Leuven eind vorig jaar volgt nu een oproep voor kerken in het arrondissement Halle-Vilvoorde.

 

In heel wat gemeenten in Vlaams-Brabant worden plannen gemaakt voor nieuwe invullingen van kerkgebouwen. Tot concrete realisatie komen is echter niet eenvoudig.

Foto: participatiemoment van PARCUM in de kerk van Zemst
Foto: participatiemoment van PARCUM in de kerk van Zemst

“Een dorp zonder kerk is als een café zonder bier. Toch moeten we in onze landelijke kernen een toekomst voorbereiden waarin we geen van beide nog hebben. Tenzij we meerdere functies die dreigen verloren te gaan oppakken en er een win-win van maken,” zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor plattelandsbeleid.

De provincie Vlaams-Brabant steunt landelijke kerken die op korte termijn tot een herbestemming willen komen. Ze zorgt niet alleen voor de begeleiding van enkele pop-up projecten door PARCUM, maar ook voor een startbudget van 25.000 euro per kerk.

Door, samen met alle belanghebbenden, één of meerdere herbestemmingsoptie(s) te concretiseren en effectief uit te testen in de vorm van een tijdelijke invulling, streeft elk pop-up project er naar een goede basis te creëren voor een duurzame herbestemming.

Foto: Kerk van St.-Martens-Bodegem als concertruimte
Foto: Kerk van St.-Martens-Bodegem als concertruimte

Begin 2020 werden 5 kerken in arrondissement Leuven geselecteerd. In 2021 komen de kerken in arrondissement Halle-Vilvoorde aan de beurt.

Een projectdossier indienen kan tot en met 29 april 2021.


Meer info: www.vlaamsbrabant.be/kerkenoproep

 

Monique Swinnen

Voorzitter, Leader Hageland

Eva Roeykens

Plattelandscoördinator, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be