Provincie steunt gemeenten die werk maken van kernversterking

De provincie Vlaams-Brabant start studies op voor projecten van de gemeenten Dilbeek, Geetbets, Zoutleeuw, Bertem, Bierbeek, Huldenberg, Rotselaar en Zemst waarbij ze hun  dorpskernen kwalitatiever maken en hun ruimtegebruik verbeteren.

In het huidige landschap van verspreide wijken, verkavelingen, woningen en de nog beschikbare bouwgronden is het geen eenvoudige opgave om de open ruimte en het landelijk karakter te bewaren. Nochtans kunnen aangename en herkenbare dorpskernen met dagelijkse voorzieningen, voldoende woningen en een vlotte bereikbaarheid er voor zorgen dat het platteland terug écht landelijk, leefbaar en levendig wordt.

Daarom deed de provincie Vlaams-Brabant met het project ‘Lokale ruimte trajecten’ in het voorjaar een oproep voor vernieuwende kernversterkingsprojecten. Deze voorbeeldprojecten zullen andere lokale besturen inspireren en zullen leiden naar concrete realisaties.

Gemeenten moesten hiervoor hun beleid richten op kernversterking door in te spelen op bevolkingsgroei, concentratie in plaats van spreiding, openbare en zachte mobiliteit,  herstel van historische relaties met het landschap en dagelijkse voorzieningen kort bij huis.


‘We hebben deze projecten goedgekeurd waardoor de studieopdrachten van start kunnen gaan’, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning. ‘We hebben gekozen voor studiebureaus die voldoende ervaring hebben om de gemeentebesturen optimaal te ondersteunen in de uitwerking van hun projecten. We investeren in het totaal zo’n 250.000 euro in deze studies. In deze pilootprojecten testen we een aantal instrumenten en methodieken uit waarmee de gemeenten aan de slag kunnen gaan en die later kunnen overgenomen worden door andere gemeenten. Zo maken we onze rol als streekmotor voor de kernversterking in Vlaams-Brabant waar’.

  • ProFlow zal, samen met PlusOffice, Peter Peeters, GD&A, AnywayS en DenS, het ‘integraal parkeerbeleidsplan Groot-Bijgaarden’ opmaken, waar zij het kwalitatief openbaar domein proberen te verzoenen met vlotte bereikbaarheid en parkeerbehoeften binnen het centrum van Groot-Bijgaarden
     
  • Hetzelfde consortium zal instaan voor ‘Ontwerpend onderzoek op strategische locaties’ in de gemeente Geetbets, waarbij gefocust wordt op de uitbouw van drie belangrijke plekken in de centra van Geetbets en Rummen.
     
  • Atelier Romain zal, samen met NDVR, Suunta en LDR advocaten, een ‘Strategisch Woonontwikkelingsplan+’ voor de gemeente Zoutleeuw opmaken en een model uitwerken om de gewenste toekomstige ontwikkeling per perceel te bepalen.
     
  • BUUR zal tenslotte werken aan een ‘Toolkit Kwaliteitsvolle kernversterking’, waarin een algemene methodiek ontwikkeld wordt die de gemeentebesturen kan helpen in het uitstippelen van hun lokaal kernversterkingsbeleid. Deze methodiek zal meteen toegepast worden op vijf dorpskernen: Leefdaal (Bertem), Bierbeek, Huldenberg, Werchter (Rotselaar) en Elewijt (Zemst). BUUR werkt hiervoor samen met Levuur en Adhemar.

 

Ann Schevenels

Gedeputeerde voor ruimtelijke planning, Provincie Vlaams Brabant

Tom De Bruyn

Dienst ruimtelijke planning, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be