Provincie restaureert Kasteel van Huizingen en roeisteigers

De raad Vlaams-Brabant van de provincie Vlaams-Brabant heeft beslist om het Kasteel van Huizingen en de roeisteigers in de kasteelvijver te restaureren.

Dak en brug van het Kasteel worden eerst gerestaureerd

‘Uit de grondige historische en bouwkundige analyse van het kasteel blijkt dat de restauratie van het dak en van de brug  achteraan het kasteel het meest dringend is’, zegt Walter Zelderloo, gedeputeerde voor provinciedomeinen.   

Aan het dak wordt alles boven de kroonlijst gerestaureerd. De leien worden vernieuwd.

De ophaalbrug aan de achterzijde van het Kasteel, die dagelijks gebruikt wordt voor leveringen, vertoont stabiliteitsproblemen en is dringend aan herstelling toe.
 

Veiligere en natuurlijke roeisteigers

‘Bij de heraanleg van de roeisteigers gaan we rekening houden met een meer natuurlijke overgang van deze attractie. Ook gaan we de roeistijgers meer inbedden in de onmiddellijke omgeving en veiliger maken’, zegt gedeputeerde Walter Zelderloo.

De brug naar het terras van het kasteel krijgt een nieuwe balustrade, die doorloopt in de omheining van de zone voor de attractie. De balustrade en omheining zijn glooiend en samengesteld uit hout en draad en komen op die manier natuurlijker over.
Om de toegang tot de steiger te stroomlijnen versmalt het pad en zijn er ook poortjes en een ketting voorzien zodat het personeel de bezoekers kan toelaten op de steiger nadat hij de tickets heeft gecontroleerd en een reddingsvest heeft aangereikt.
De overgang tussen de steigers en de oever is opgevat als een drasberm, die de toegang verhindert tot de steiger aan de lange zijde op een natuurlijke manier.
Voor het personeel komt er een kleine unit, waar men kan gaan schuilen bij slecht weer, en een zonnescherm.


De kosten voor de restauratie van het dak van het Kasteel, de ophaalbrug en de roeistijgers in de kasteelvijver worden geraamd op 954.374 euro.

 

Chris Taes

Voorzitter, Provincieraad Vlaams-Brabant

Sarah Staut

Provinciedomein Huizingen, Provincie Vlaams Brabant

Walter Zelderloo

Gedeputeerde voor provinciedomeinen, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be