Provincie renoveert 150 bijkomende woningen voor ouderen en mensen met een laag inkomen

De provincie Vlaams-Brabant keurde 15 nieuwe projecten goed voor de renovatie van woningen bij kansengroepen. Hiermee wil ze ouderen en mensen met een laag inkomen helpen de veiligheid, de woningkwaliteit en het energieverbruik van hun woningen te verbeteren. Het gaat om 150 bijkomende woningen, telkens 10 in de gemeenten Aarschot, Bekkevoort, Diest, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Liedekerke, Lubbeek, Pepingen, Scherpenheuvel-Zichem, Tienen, Tremelo, Vilvoorde, Zemst en Zoutleeuw.

"We streven naar een Vlaams-Brabant waar zoveel mogelijk mensen betaalbaar en duurzaam kunnen wonen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde van wonen. “Uit onderzoek blijkt immers dat ondanks de vele beleidsinspanningen van de laatste tien jaar de situatie van ouderen, mensen met een laag inkomen en het onderste segment van de private markt niet verbetert. Nochtans is hier de grootste winst aan energiebesparing te halen. Het ontbreekt de mensen soms aan de nodige financiële middelen om de noodzakelijke investeringen te pre-financieren. Hierdoor gaan de vele tegemoetkomingen aan hen voorbij. Veelal zijn ook administratieve kennis en technisch inzicht niet aanwezig. Daarom zijn deze renovatieprojecten zo waardevol én ook succesvol, zoals de eerste resultaten in Tienen en Halle bewijzen”.

In 2017 startte de provincie Vlaams-Brabant, samen met de stad Tienen, een eerste project voor woningrenovatie bij mensen met een lager inkomen. Ondertussen zijn er gelijkaardige projecten in Galmaarden, Geetbets, Halle, Landen, Sint-Pieters-Leeuw, Tielt-Winge, Vilvoorde en Zaventem.
De provincie Vlaams-Brabant gaat nu ook in Aarschot, Bekkevoort, Diest, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Liedekerke, Lubbeek, Pepingen, Scherpenheuvel-Zichem, Tienen, Tremelo, Vilvoorde, Zemst en Zoutleeuw zo’n renovatieproject uitrollen. Voor Landen, Tienen en Vilvoorde betekent dit een vervolg omwille van de grote vraag.
In totaal zal er in 21 Vlaams-Brabantse gemeenten zo’n renovatieproject actief zijn. Dat aantal zal nog uitgebreid worden.

Per project wordt er, samen met de lokale besturen, 10 woningen geselecteerd. De bewoners kunnen rekenen op individueel advies, technische en sociale begeleiding, zowel tijdens de planning, als bij de aanbesteding en de uitvoering van de werken. Op die manier kan de provincie een correcte renovatie garanderen. De financiële ondersteuning gebeurde via subsidieretentie: verbouwers krijgen een budget dat pas moet terugbetaald worden op het ogenblik dat de woning een andere eigenaar krijgt.

De investering voor de renovatie van deze 150 huizen bedraagt 5 miljoen euro, dat is 300.000 euro per gemeente of 30.000 euro per woning.

 

Kaart gemeenten met renovatieproject kansengroepen

PDF - 292 Kb

Bart Nevens

Gedeputeerde voor wonen, Provincie Vlaams-Brabant

Gert Poulman

Dienst wonen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be