Provincie plant bos aan in Holsbeek

De Bosgroep Vlaams-Brabant plant , in opdracht van provincie Vlaams-Brabant, 16.100 bomen in Langaard in Nieuwrode (Holsbeek).

 

Het gebied Langaard in Nieuwrode wordt in verschillende fasen bebost.

“Deze week start de Bosgroep Vlaams-Brabant de aanplant van 16.100 bomen op een oppervlakte van 6,65 ha. Dit gebeurt als compensatie voor de ontbossing door de natuurinrichtingswerken in het provinciaal domein Het Vinne in Zoutleeuw”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.

In Langaard (Holsbeek) worden 16.100 bomen geplant als compensatie voor de natuurinrichtingswerken in Het Vinne
In Langaard (Holsbeek) worden 16.100 bomen geplant als compensatie voor de natuurinrichtingswerken in Het Vinne

Het gaat om de aanplant van een bos en een bosrand. Later wordt er ook een bijkomend pad aangelegd.
Het bos wordt aangeplant met winter- en zomereik, haagbeuk, gewone esdoorn, winterlinde, zwarte els, beuk en boskers.
In de bosrand gaat het om lijsterbes, hazelaar, sporkehout, gele kornoelje, Europese vogelkers, sleedoorn, wilde liguster en veldesdoorn.

In Langaard plant de Bosgroep Vlaams-Brabant 16.100 bomen als compensatie voor de ontbossing in Het Vinne
In Langaard plant de Bosgroep Vlaams-Brabant 16.100 bomen als compensatie voor de ontbossing in Het Vinne

Bossen hebben verschillende ecologische functies. Ze zuiveren de lucht, ze nemen CO2 op, zijn hotspots van biodiversiteit en leveren ons hout voor de toekomst. Ook in het kader van de klimaatverandering helpen bossen om een stap in de goede richting te zetten. Bossen zorgen, naast zuivere lucht, ook voor een goede waterhuishouding en gematigde temperaturen.

Daarnaast heeft het bos ook een belangrijke sociale functie. Door het bos open te stellen voor wandelaars is iedereen welkom om te genieten van een nieuw stuk natuur.

"We moeten niet alleen investeren in de gezondheid van onze bossen, maar ook in meer bos. Zodat al die oude en nieuwe bossen groeien tot één groot groen netwerk. Langaard is hiervan een mooi voorbeeld", besluit gedeputeerde Bart Nevens.

 

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Mieke Decoster

Bosgroep Vlaams-Brabant vzw

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 


 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be