Provincie onderhoudt haar waterlopen

Steeds meer vuil in beken

De provincie Vlaams-Brabant heeft de afgelopen maanden, naar jaarlijkse gewoonte, een grote voorjaarsschoonmaak gehouden in haar waterlopen. Ongewenste materialen en voorwerpen werden verwijderd. Wateroverlast bestrijden begint immers met goed onderhoud.

“In het voorjaar zorgen we voor een grote schoonmaak van de door de provincie beheerde waterlopen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen. ”Daarbij verwijderen we alle ongewenste materialen en voorwerpen. Daarna voeren we bijvoorbeeld zwerfvuil, afval, afbraakmaterialen, takken, grove plantenresten en andere hindernissen af. Die kunnen immers opstoppingen in de waterloop of in overwelvingen veroorzaken waardoor het risico op wateroverlast toeneemt”.

Een gespecialiseerde firma voert de werken uit. Vaak gebeurt dit met de hand en merken de buurtbewoners er niets van. 

Benedenscheldebekken

Voor het Benedenscheldebekken, met waterlopen in de gemeenten Asse, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Merchtem en Opwijk, ging het om het onderhoud van ruim 120 kilometer. 
De kostprijs bedroeg 165.000 euro.

Denderbekken

Voor het Denderbekken, met waterlopen in de gemeenten Affligem, Asse, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Liedekerke, Roosdaal en Ternat ging het om het onderhoud van 149 kilometer. 
De kostprijs bedroeg 115.000 euro.

Zennebekken

Voor het Zennebekken, met waterlopen in de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Gooik, Grimbergen, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Meise, Lennik, Linkebeek, Merchtem, Pepingen, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw,Vilvoorde, Wemmel, Zaventem en Zemst, ging het om het onderhoud van 225 kilometer.  
De kostprijs bedroeg 128.000 euro.

Dijlebekken

Voor het Dijlebekken, met waterlopen in de gemeenten Begijnendijk, Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Haacht, Herent,Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Keerbergen, Kortenberg, Leuven, Lubbeek, Oud-Heverlee, Overijse, Rotselaar, Steenokkerzeel,Tervuren, Tremelo en Zemst, ging het om 320 kilometer. 
De kostprijs bedroeg 114.000 euro.

Demer- en Netebekken

Voor het Demer- en Netebekken, met waterlopen in de gemeenten Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Diest, Geetbets, Glabbeek, Hoegaarden, Landen, Leuven, Lubbeek, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge, Tienen en Zoutleeuw, ging het om 240 kilometer.
De kostprijs bedroeg 103.000 euro.

“Voor alle bekkens samen investeerden we ruim 625.000 euro om meer dan 1000 kilometer aan waterlopen te onderhouden”, zegt gedeputeerde Bart Nevens. “Als streekmotor willen we zo inzetten op een waterlopensysteem in goede conditie. Dat is niet alleen belangrijk om wateroverlast te voorkomen, maar ook om onze natuur te ondersteunen. Op een groot deel van onze waterlopen laten we echter waar mogelijk de natuur haar werk doen en het water haar eigen weg vinden”.

Naast deze oppervlakkige ruimingswerken gebeurden ook herstellingswerken. Zo werden bijvoorbeeld verzakte oevers hersteld of werd slib verwijderd op plaatsen waar dit noodzakelijk is voor de normale waterafvoer. Ook werden in de Zuunbeek in Pepingen en in de Zevenbronnenbeek in Dworp enkele vismigratieknelpunten, dat zijn hindernissen die migratie van vissen van monding naar bron belemmeren, zoals bijvoorbeeld een stuw, een watermolen of een bodemval, aangepakt. Vrije migratie is nodig voor de vissen om een volledige levenscyclus te doorlopen. Zo wil de provincie de ecologische toestand van onze beken verbeteren en de vissen alle kansen geven.

 

Steeds meer vuil langs oevers en in beken

Vaak ondervinden de aannemers, die de ruimingswerken uitvoeren, moeilijkheden omdat de waterlopen moeilijk bereikbaar zijn door afval, constructies of andere hindernissen langs de beken of op de oevers.

“Aannemers meldden ons dat op sommige plaatsen nooit eerder geziene hoeveelheden afval werden verwijderd uit waterlopen”, zegt gedeputeerde Bart Nevens. “Daarom vragen we de eigenaars en gebruikers van de percelen naast een waterloop met aandrang om de regels rond de vijfmeterstrook langs een waterloop te respecteren. Die strook langs de beek moet vrij zijn van hindernissen en obstakels om doorgang voor onderhoud mogelijk te maken. Maar we doen uiteraard ook aan handhaving. Wanneer we overtredingen vast stellen, kunnen onze ambtenaren een proces-verbaal opmaken. Ons beleid is duidelijk: de vervuiler betaalt”.

Speciaal voor de mensen die langs een waterloop wonen, heeft de provincie Vlaams-Brabant de brochure 'Wonen langs een waterloop' uitgegeven. 
Daarin staat uitleg over het onderhoud van beken en wat de provincie van de omwonenden verwacht. Iedereen die langs een waterloop woont kan met zijn vragen over het onderhoud bij de provincie terecht.

 

Bart Nevens

Gedeputeerde voor waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Peter Maris

Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be