Provincie leidt onthaalmedewerkers op in klantvriendelijke omgang met anderstaligen met respect voor taalwetgeving

De provincie Vlaams-Brabant organiseert een opleiding waarbij onthaal- en loketmedewerkers van lokale besturen leren klantvriendelijk omgaan met anderstaligen met respect voor de taalwetgeving.

Deze onthaal- en loketmedewerkers van lokale besturen komen in de provincie Vlaams-Brabant immers regelmatig in contact met anderstalige burgers die het Nederlands niet goed machtig zijn. ​ Zij proberen zo goed als mogelijk klantvriendelijk te zijn met respect voor de taalwetgeving in bestuurszaken.

Om hen hierin te ondersteunen heeft de provincie Vlaams-Brabant, in samenwerking met de Taalwetwijzer van het Agentschap Binnenlands bestuur en de provinciale bestuursschool PIVO, de opleiding ‘klantgericht onthaal van anderstaligen uitgewerkt’.

Ook in 2024 starten nieuwe gemeenten met deze opleiding.

Deze gratis opleiding bestaat uit twee delen:

 • Een online toelichting van 2 uur over de principes van de taalwetgeving over bestuurszaken.
 • Een training op maat over klantvriendelijk communiceren van 3 uur. Na het juridisch gedeelte zal ​ een docente van de provinciale bestuursschool gedurende 3u bij ieder lokaal bestuur langsgaan om een training op maat te geven over klantvriendelijk communiceren. ​
  Deze opleiding ​ wordt de komende maanden georganiseerd op:
  • 25 april in Zemst
  • 27 mei in Linter
  • 10 juni in Gooik
  • 17 juni in Sint-Pieters-Leeuw
  • 4 november in Wezembeek-Oppem
  • 5 november in Keerbergen
  • 29 november in Bertem
  • 9 december in Kortenberg
  • 12 december in Sint-Pieters-Leeuw
  • 16 december in Steenokkerzeel

 

“Uit de grote interesse van de gemeenten kunnen we besluiten dat de mensen op het werkterrein heel wat vragen hebben bij de verenigbaarheid van klantvriendelijkheid en respect voor de taalwetgeving. Door deze opleiding stimuleren we een uniforme en klantvriendelijke communicatie met anderstaligen in Vlaams-Brabant", zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams karakter.

Gedeputeerde Gunther Coppens en Veerle Geerinckx, burgemeester van Zemst, organiseren op 25 april een opleiding voor de onthaalmedewerkers van de gemeente over 'hoe correct omgaan met anderstaligen aan het loket'.
Gedeputeerde Gunther Coppens en Veerle Geerinckx, burgemeester van Zemst, organiseren op 25 april een opleiding voor de onthaalmedewerkers van de gemeente over 'hoe correct omgaan met anderstaligen aan het loket'.

Meer info: https://pivo.be/opleidingen/klantgericht-onthaal-van-anderstaligen/

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Peter Biondi

Vlaams karakter, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be