Provincie legt 5 regio’s vast voor toekomstige golfterreinen

De provincie Vlaams-Brabant keurde een afwegingskader voor toekomstige golfterreinen goed. Hiermee kan ze snel inspelen op de vraag naar nieuwe golfterreinen. De provincie Vlaams-Brabant bakende Asse, Halle, Leuven, Tienen en Zemst als regio’s waar er nog een golfterrein kan komen.

 

Golfsport wint aan populariteit in Vlaanderen, ook in Vlaams-Brabant. ‘Daarom hebben we, als streekmotor, de toekomstige mogelijke locaties voor nieuwe terreinen van 9 holes bestudeerd’, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning. ‘Vermits golfterreinen veel ruimte innemen, is een goede ruimtelijke afweging belangrijk. Het afwegingskader dat we goedgekeurd hebben, kan gebruikt worden voor de beoordeling van terreinen van 9 holes, maar ook voor terreinen op gemeentelijk en Vlaams niveau’.

De provincie Vlaams-Brabant is voorstander van een goede integratie van golfterreinen in hun omgeving door na te gaan of andere vormen van recreatie of natuurontwikkeling met het terrein kunnen gecombineerd worden. Daarnaast is de sector zelf ook in beweging en wordt er gezocht naar manieren om de sport toegankelijk te maken voor iedereen.

Golfterreinen nog mogelijk in regio’s Asse, Halle, Leuven, Tienen en Zemst

‘We selecteerden een aantal mogelijke locaties waar we de grootste maatschappelijke meerwaarde kunnen creëren voor een golfterrein’, zegt gedeputeerde Ann Schevenels. ‘Zo zijn we voorbereid op toekomstige vragen en kunnen we onmiddellijk en objectief inspelen op behoeften van de golfsector’.

De provincie Vlaams-Brabant selecteerde, op basis van reeds aanwezige terreinen en de behoefte naar nieuwe terreinen, vijf regio’s waar er ruimte is voor bijkomende golfterreinen. Dat zijn de regio’s Asse, Halle, Leuven, Tienen en Zemst. In elk van deze regio’s kan één terrein van 9 holes worden ontwikkeld op één van de aangeduide locaties.

Elke regio heeft zijn eigen voorwaarden in verband met natuurontwikkeling, landbouwimpact en verkeersafwikkeling. In de regio Asse bevindt zich het grootste ontwikkelingspotentieel en is er mogelijkheid om op lange termijn een terrein van 18 holes of een tweede terrein van 9 holes aan te leggen.

Golfterreinen enkel mogelijk na lokaal overleg

De aangeduide locaties en de voorwaarden werden bepaald in samenwerking met de gemeenten en met de overkoepelende sectorvereniging Golf Vlaanderen. Wanneer een ontwikkelaar interesse toont in één van de locaties wordt zijn vraag besproken met de gemeenten, omwonenden, lokale verenigingen en de verschillende belangenorganisaties.

‘Vanuit dit lokaal overleg verzekeren we een optimale ruimtelijke integratie en houden we maximaal rekening met andere plaatselijke vragen naar recreatie of natuurontwikkeling. Op basis van de conclusies van dit lokale overleg zullen we ons dan engageren voor de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan’, besluit gedeputeerde Ann Schevenels.

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams Brabant

Tom De Bruyn

Dienst ruimtelijke planning, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be