Provincie lanceert groepsaankopen isolerende ramen en muurisolatie

De provincie Vlaams-Brabant lanceert, samen met het Klimaatnetwerk bestaande uit Pajopower, 3Wplus, IGO en De Kringwinkel Hageland, groepsaankopen voor muurisolatie en isolerende ramen. Ze zijn een aanvulling op de groepsaankopen voor dak- en zoldervloerisolatie en fotovoltaïsche zonnepanelen.

In 2017 lanceerde de provincie Vlaams-Brabant en het Klimaatnetwerk de provinciale groepsaankopen voor dak- en zoldervloerisolatie en fotovoltaïsche zonnepanelen. Dit leidde tot nog toe  tot zo’n 4.157 aanvragen ruim 500 uitgevoerde of geplande realisaties.

‘We breiden ons aanbod nu uit met muurisolatie en isolerende ramen en er zijn nieuwe aannemers en aangepaste prijzen voor zonnepanelen en dak- en vloerisolatie’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ‘Door je huis energetisch te renoveren daalt niet alleen de CO2-uitstoot van je woning, maar werk je ook mee aan een klimaatneutrale provincie. Bovendien bespaar je op je energiefactuur en verhoog je het comfort in je woning. Met groepsaankopen wordt het plaatsen van energiebesparende investeringen en worden zoveel mogelijk drempels weggehaald’.
 
Wie deelneemt moet niet op zoek naar allerhande technische informatie en hoeft geen prijzen te vergelijken. De organisaties Pajopower, 3Wplus, IGO en De Kringwinkel Hageland, nemen die taken voor hun rekening, elk in hun regio.
 

Extra aandacht voor hoge kwaliteit en lokale aannemers

Het Klimaatnetwerk en onafhankelijk experten van het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen selecteerden per regio meerdere aannemers en installateurs.

‘Inwoners die intekenen op de groepsaankoop kunnen rekenen op een scherpe en correcte prijs, betrouwbare en hoofdzakelijk lokale aannemers, hoge kwaliteit van materialen en plaatsing, uitgebreide garanties en een goede en vlotte dienstverlening’, zegt Bruno Moens van het Klimaatnetwerk.

De regionale, en dus meer kleinschalige aanpak, biedt kans om ook lokale aannemers en installateurs in te schakelen. Zo zwengelt de provincie Vlaams-Brabant de lokale economie en tewerkstelling aan.

Aan de nieuwe groepsaankopen nemen 9 installateurs van zonnepanelen, 3 aannemers voor dak- en zoldervloerisolatie, 4 aannemers voor spouwmuurisolatie en 4 aannemers voor buitenmuurisolatie deel.  

Momenteel lopen nog selecties voor aannemers voor isolerende ramen, isolatie van platte daken en  isolatie via een sarkingdak, maar inwoners kunnen nu al inschrijven hiervoor.  
 

Objectieve en heldere informatie 

Vanaf 25 april tot eind november organiseren de partners in samenwerking met de Vlaams-Brabantse gemeenten een 65-tal infoavonden. Men krijgt er info over de aanpak van de groepsaankopen, het aanbod en premies en leningen. 

De geselecteerde aannemers en installateurs zijn aanwezig en stellen zich voor. Ook inwoners met specifieke vragen kunnen er terecht voor persoonlijk advies.  
Met de vorige groepsaankopen werden ruim 2.500 inwoners bereikt via infosessies.
 

Stipte opvolging van offerte tot en met plaatsing

Inwoners kunnen eenvoudig intekenen op de groepsaankoop via de website of telefonisch bij één van de partners uit het Klimaatnetwerk. Op basis van een plaatsbezoek maakt de aannemer een vrijblijvende offerte op maat. Na goedkeuring van de offerte starten de werken in de afgesproken periode. De organiserende partners volgen de offertes en de uitvoering van de werken nauw op via een digitale opvolgingsmodule en controleren steekproefsgewijs. Op die manier doen zij aan kwaliteitsbewaking en wordt de burger maximaal ontzorgd van offerte tot en met de installatie en nazorg.
 

Samenwerking voor een klimaatneutrale provincie

Deze groepsaankopen kaderen binnen een driejarige samenwerkingsovereenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het Klimaatnetwerk. De Klimaatmobielen en BENOvatiecoachen maken ook deel uit van deze samenwerking. Later komen hier ook nog projecten rond het stimuleren van energiecoöperaties van burgers bij.

‘Met deze acties willen we het huidige renovatietempo minstens verdrievoudigen. Om als provincie klimaatneutraal te zijn  tegen 2040, moet de CO2-uitstoot van alle inwoners van Vlaams-Brabant tegen 2040 met 80% dalen’’, zegt gedeputeerde Tie Roefs, ‘ Kiezen voor de provinciale groepsaankopen is drie keer winnen. Naast de CO2-vermindering en besparingen op de energiefactuur, help je met de groepsaankoop ook onze lokale economie bloeien. De provinciale groepsaankopen zijn goed voor ecologie en de lokale economie’

Tie Roefs

Gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid, Provincie Vlaams Brabant

Hilde Hacour

Dienst Leefmilieu, Provincie Vlaams Brabant

Bruno Moens

Directeur, Pajopower

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be