Provincie laat werknemers gemeente Affligem proeven van e-fiets

Fiets maakt opgang voor woonwerkverplaatsing: coronaproof, betrouwbaar en gezond

Het gemeentebestuur van Affligem neemt vanaf 20 mei deel aan ‘De Fietstest’-campagne van de provincie Vlaams-Brabant. Tijdens zo’n Fietstest laten werknemers de auto enkele weken aan de kant om te proeven van de elektrische fiets: een ‘gewone’ elektrische fiets, een bakfiets of een speed pedelec. 

Het personeel van de gemeente Affligem stond in maart al te popelen om deel te nemen aan De Fietstest. Door de coronacrisis moest de campagne noodgedwongen uitgesteld worden. Deze week komt de vloot met elektrische fietsen terug in beweging. 31 werknemers krijgen een fiets om hun woon-werkverplaatsing per fiets uit te testen. 

“Nu na de piek in de coronacrisis de normaliteit een beetje terugkeert, willen we nog meer dan anders mensen laten proeven van de voordelen van de fiets. We zitten immers op een belangrijk keerpunt. Mensen overdenken hun woon-werkverplaatsing en zoeken de veiligste manier. En dat hoeft echt niet de auto te zijn. De fiets is minstens even coronaveilig, maar ook erg betrouwbaar. Je weet wanneer je vertrekt, je weet wanneer je aankomt, zeker als je elektrisch fietst,” zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “Bovendien werkt een fietsende pendelaar dagelijks aan zijn conditie en gezondheid".

“De Fietstest is de start van ons nieuw beleid rond de mobiliteit van het gemeentepersoneel en in uitbreiding van de gehele gemeente Affligem, in het kader van het door dit bestuur ondertekende klimaatactieplan met de  provincie Vlaams-Brabant. Met deze test en de groepsaankoop in 2021 trachten we onze werknemers te overtuigen om met de fiets te gaan werken en zo een voorbeeld te zijn naar gezinnen en bedrijven toe hier in Affligem”, zegt schepen Hans Cornand voor milieu.

De fietsvloot van de Fietstest verhuist de komende maanden elke maand naar een andere werkgever in de regio. Velo vzw levert de fietsen, volgt ze intensief op naar onderhoud en herstel en leidt de logistieke operatie in goede banen. De fietsen worden ook grondig ontsmet en gaan meerdere dagen in quarantaine tussen de testperiodes door. 

Reeds 1.800 werknemers namen deel aan De Fietstest. Eén op drie fietst verder

De Fietstest is gestart in 2016 met een aanbod van elektrische fietsen, bakfietsen en vouwfietsen. Sindsdien namen al 1.800 Vlaams-Brabantse werknemers deel aan het project. De grote meerderheid van het testpubliek sprak van een heel aangename fietservaring en zou voortaan vaker met de fiets naar het werk pendelen.
Uit peilingen één jaar na de testperiode blijkt overigens dat één op drie werknemers effectief overging tot de aanschaf van een e-fiets en die bovendien vaker gebruikt in het woon-werkverkeer.

 

Tom Dehaene

Gedeputeerde voor mobiliteit, Provincie Vlaams-Brabant

Hans Cornand

Schepen voor milieu, Gemeente Affligem

Steven Fagard

Dienst mobiliteit, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be