Provincie kiest voor milieuvriendelijkere bestrijding van eikenprocessierups

De provincie Vlaams-Brabant roept de gemeenten op om het gebruik van het bestrijdingsmiddel Foray 48B bij de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups tot een absoluut minimum te beperken. Het grootschalige gebruik van deze biocide is niet langer ecologisch verantwoord.

In de bestrijding van de eikenprocessierups gebruiken de gemeentelijke diensten preventief vaak het product  Bacillus thuringiensis (Foray 48B).

"Maar het is niet meer ecologisch verantwoord om op grote schaal biologische bestrijdingsmiddelen preventief in te zetten tegen de processierups. Het middel is immers niet soort-specifiek en het doodt evenzeer alle andere rupsen in de omgeving.
De gemeenten kunnen daarom gebruiken maken van een beslissingsschema die het zeer duidelijk maakt of het product al dan niet gebruikt mag worden. Daarnaast vragen we aan de gemeenten ook om duurzame alternatieven, zoals het plaatsen van nestkasten voor vogels, onder de loep te nemen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.

De provincie Vlaams-Brabant vraagt dan ook aan de gemeenten om het gebruik van Foray 48B tot een absoluut minimum te beperken en in de toekomst te vermijden.
Het middel mag enkel worden ingezet op publieke plaatsen waar de rups een reële hinder vormt voor de volksgezondheid en niet meer in voor de natuur gevoelige gebieden. Bovendien kan het enkel ingezet worden op plaatsen waar het product voordien reeds ingezet werd.

Bart Nevens

Gedeputeerde voor leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Frederik Vanlerberghe

Dienst leefmilieu, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be