Provincie investeert nu ook in lokale droogteplannen

De raad van de provincie Vlaams-Brabant breidt haar subsidiereglement voor de opmaak van een hemelwaterplan uit met een subsidie voor een droogteplan. Hiermee speelt ze in op de klimaatverandering, die bij ons gekenmerkt wordt door zowel periodes van hevige regenval als langere periodes van hitte en droogte.

 

Vlaams-Brabant kreeg de laatste jaren te kampen met ernstige wateroverlast. De extreme overstromingen van juli van dit jaar eisten een grote tol. Daarnaast waren de zomers van de voorbije jaren de warmste en droogste sinds het begin van de metingen. Met alle gevolgen van dien voor natuur en landbouw. Maar ook de watervoorziening bij gezinnen kwam in het gedrang.

Verdroging en wateroverlast zijn twee schijnbaar tegengestelde fenomenen die echter allebei frequenter zullen optreden als de klimaatverandering zich blijft doorzetten.’
Verdroging en wateroverlast zijn twee schijnbaar tegengestelde fenomenen die echter allebei frequenter zullen optreden als de klimaatverandering zich blijft doorzetten.’

“Door de klimaatverandering neemt het risico op wateroverlast en waterschaarste toe. Daarom zijn er maatregelen nodig om overlast en schade te beperken of te vermijden. De bestrijding van overstromingen, wateroverlast en droogte is één van onze topprioriteiten”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen. “Om deze strijd aan te gaan, kunnen gemeenten een hemelwater- en droogteplan opmaken”.

Zo’n plan omvat een gedragen visie over waar en hoe de neerslag zoveel mogelijk ter plaatse te houden, nuttig te gebruiken, te infiltreren, te bufferen en pas in laatste instantie vertraagd af te voeren. Zo draagt het plan bij aan de uitbouw van een veerkrachtig watersysteem dat weerbaar is tegen de gevolgen van klimaatverandering.
Op de schaal van een gemeente of een stroomgebied bepaalt het plan waar bronmaatregelen zinvol en realistisch zijn, waar infiltratie- en buffervoorzieningen een verschil maken en waar woningen en kritieke infrastructuur extra bescherming vereisen bij uitzonderlijke regenval. Daarnaast brengt zo’n plan de waterbehoeften in kaart, spoort het aan om spaarzaam met water om te gaan en onderzoekt het mogelijkheden voor alternatieve waterbronnen.

In 2017 keurde de provincieraad van Vlaams-Brabant reeds een reglement goed dat de opmaak van een gemeentelijk hemelwaterplan stimuleert.
Dit subsidiereglement kent succes. Op dit ogenblik hebben 6 gemeenten een goedgekeurd hemelwaterplan. Het gaat om Aarschot, Begijnendijk, Diest, Herent, Kortenaken, Kortenberg, Leuven, Tremelo en Zemst. ​
27 andere gemeenten zijn hier momenteel mee bezig: Bekkevoort, Bertem, Boortmeerbeek, Galmaarden, Geetbets, Gooik, Grimbergen, Herne, Hoegaarden, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Kraainem, Landen, Linter, Meise, Merchtem, Opwijk, Oud-Heverlee, Overijse, Pepingen, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat, Tielt-Winge, Tienen, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem en Zoutleeuw.

“Met de uitbreiding van onze subsidies naar droogteplannen komen we tegemoet aan de Blue Deal van de Vlaamse regering, die tegen 2024 verwacht dat de gemeenten een hemelwater- en droogteplan hebben als ze in aanmerking willen komen voor subsidies voor waterproblematiek”, zegt gedeputeerde Bart Nevens. “Bovendien komen nu ook, naast de gemeenten, rioolbeheerders in aanmerking voor deze subsidies.”

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Peter Maris

Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be