Provincie investeert meer dan half miljoen euro in meer en betere natuur
.jpg)
De provincie Vlaams-Brabant investeert 762.350,21 euro in 13 projecten van de gemeenten Huldenberg, Oud-Heverlee, Rotselaar en Zemst, de Regionale Landschappen Noord- en Zuid-Hageland en Natuurpunt Beheer. Deze projecten versterken de biodiversiteit in Vlaams-Brabant.
“We investeren in onze natuur”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. “In het sterk verstedelijkte en dichtbevolkte Vlaams-Brabant is het niet makkelijk om de natuur weer dichtbij de mensen te brengen. Daarom krijgen projecten die de biodiversiteit in onze provincie versterken onze steun”.
De provincie Vlaams-Brabant investeert in het realiseren van een klimaatbestendig en biodivers landschap via subsidies voor duurzame biodiversiteitsprojecten. Deze projecten vormen een meerwaarde voor de Provinciale Prioritaire Soorten/Koesterburen en hun leefgebieden en versterken het groenblauwe netwerk binnen Vlaams-Brabant.
De volgende projecten kregen steun:
‘Brontuin De Put, luwteplek in het dorpshart van Neerijse’ van gemeente Huldenberg, met SP Walden en Regionaal Landschap Dijleland als partners (75.000 euro)
De gemeente Huldenberg heeft plannen om Brontuin 'De Put' te realiseren als een rustige oase in het dorpshart van Neerijse. Dit gebied, gekenmerkt door zijn reliëfrijke landschap, herbergt vele natuurlijke waterbronnen die ontspringen op een zuidhellend, soortenarm permanent cultuurgrasland met een hoogstamboomgaard en bomenrij.
Het project omvat de aankoop van verschillende percelen om deze te beschermen tegen verkaveling en ruimte te creëren voor water en biodiversiteit. Het unieke reliëf, het kwelwater en de stenige ondergrond bieden een interessante habitat voor onder andere de vroedmeesterpad.
Met dit initiatief wil de gemeente Huldenberg niet alleen de ecologische waarde van het gebied versterken, maar ook een plek creëren waar bewoners en bezoekers kunnen genieten van de natuur.
‘Zoet Water en de Vaalbeek’ van gemeente Oud-Heverlee, samen met SP Walden, provincie Vlaams-Brabant, ANB, AOE en de Provinciale Visserijcommissie (75.000 euro)
Het project in het domein Zoet Water in Oud-Heverlee richt zich op het ecologisch herstel en de herinrichting van de vijvers en de Vaalbeek. Dankzij de subsidie zal een deel van de Vaalbeek worden hersteld en heringericht als een aparte, vrij stromende beek naast de vijvers. Dit zal de Vaalbeek opnieuw laten functioneren als leefgebied voor de rivierdonderpad, evenals andere soorten zoals kopvoorn, serpeling, beekforel, riviergrondel, bermpje en paling.
Met deze maatregelen wordt niet alleen de biodiversiteit bevorderd, maar ook de ecologische waarde van het gebied aanzienlijk verhoogd.

‘Uitbreiding en optimalisatie van het natuurreservaat Wijngaardberg’ van gemeente Rotselaar met Natuurpunt Beheer als partner (74.937 euro)
Het herstelproject op de Wijngaardberg in Wezemaal richt zich op het versterken van de ecologie en het zichtbaar maken van cultuurhistorische elementen. Het doel is om de biodiversiteit te bevorderen en de betrokkenheid van bezoekers en bewoners te vergroten.
De kern van het project ligt in het herstellen van de bosrand, open habitat en zichtas door het verwijderen van ongewenste exotische boomsoorten op de westelijke kop van de Wijngaardberg. Aan de zuidkant wordt het begrazingsbeheer geoptimaliseerd om de ontwikkeling van de heidehabitat te bevorderen. Daarnaast worden er stelselmatig restpercelen aangekocht om het natuurgebied te verbinden. Deze percelen worden gesaneerd en op termijn omgevormd tot een mozaïek van eiken-beukenbos en heideachtige vegetaties.
Bijencharter Zemst - uitvoering projecten van gemeente Zemst, samen met Natuurpunt Studie en Regionaal Landschap Brabantse Kouters (61.242,57 euro)
De wilde bijen staan onder druk, maar de gemeente Zemst neemt actie om deze trend te keren met diverse initiatieven. Concrete maatregelen omvatten het aanplanten van bijenheggen, houtkanten en bosranden, met speciale aandacht voor wilg en sleedoorn. Daarnaast worden inheemse meerjarige bloemenweiden ingezaaid met kwalitatieve biologische mengsels en bloembollen. Om nestlocaties voor zandbijen te behouden en te creëren, worden droge bijenheuvels en steilranden aangelegd, terwijl bijenzuilen worden voorzien voor metselbijen.
Educatie en sensibilisatie vormen ook een belangrijk onderdeel van het project, om zo de gemeenschap bewust te maken van het belang van wilde bijen en hun rol in ons ecosysteem.
Met deze initiatieven hoopt de gemeente Zemst een positieve impact te maken op de biodiversiteit en de leefomgeving van wilde bijen te verbeteren.

‘Bermen als groenblauw netwerk in Diest en Lubbeek’ van Regionaal Landschap Noord-Hageland, samen met Natuurpunt Studie, gemeente Lubbeek en stad Diest (64.076,25 euro)
In Diest en Lubbeek wordt een nieuw project gelanceerd om de ecologische waarde van bermen te verbeteren. Dit initiatief omvat het opstellen van bermbeheerplannen, het versterken van lokale plantensoorten en het implementeren van detailbeheer voor bijzonder waardevolle bermen.
Het doel van het project is om de biodiversiteit te verhogen, natuurverbindingen te versterken en het landschap visueel aantrekkelijker te maken. Door deze maatregelen wordt niet alleen de ecologische waarde van de bermen verhoogd, maar ook de leefomgeving voor flora en fauna aanzienlijk verbeterd.
‘Brabantse bekkens voor amfibieën en akkervogels’ van Regionaal Landschap Zuid-Hageland, samen met Natuurpunt Studie (63.075 euro)
In Zuid-Hageland wordt een ambitieus project gelanceerd om 12 wachtbekkens te herinrichten met als doel de biodiversiteit in het landbouwlandschap te versterken. Oorspronkelijk ontworpen voor wateropvang en overstromingspreventie, zullen deze bekkens nu ook een belangrijke ecologische functie krijgen.
De aanpassingen richten zich op het creëren van waardevolle leefomgevingen voor amfibieën, akkervogels en insecten. Voorbeeldacties die kunnen leiden tot vernatuurlijking van de bekkens zijn het afschuinen van de oevers, het aanvullen met oever- en waterplanten, hagen en houtkanten als schuil- en zangposten voor akkervogels en extensief beheerde brede grasranden rond bekkens. Door deze maatregelen wordt niet alleen de biodiversiteit bevorderd, maar ook de ecologische waarde van het gebied aanzienlijk verhoogd.
‘Van schaduwbomen tot voederheggen: bouwen aan groenblauwe netwerken in veeweiden’ van Regionaal Landschap Zuid-Hageland, samen met Natuurpunt Studie en ILVO (62.223,75 euro)
In de valleien van Velpe en Gete wordt een nieuw project gelanceerd om de groenblauwe netwerken in veeweiden te versterken. Door het aanplanten van schaduwbomen en voederheggen wordt niet alleen het dierenwelzijn bevorderd, maar ook de biodiversiteit en de landschappelijke kwaliteit van het gebied verbeterd.
Deze initiatieven dragen bij aan een duurzamer en veerkrachtiger landschap, waar zowel de natuur als de landbouw van profiteren.
'Vijverontwikkeling Begijnendijk’ van Regionaal Landschap Noord-Hageland (27.371,25 euro)
Regionaal Landschap Noord-Hageland heeft plannen om een particuliere vijver van 20 are in Begijnendijk te transformeren tot een natuurlijke waterrijke leefomgeving. Gezonde vijvers zijn waardevolle biotopen die als een magneet werken voor diverse organismen en vormen daardoor de ideale kweekvijver voor een rijke biodiversiteit.
De noordoostelijke zone en de vijverrand van deze vijver vertonen potentie voor heischrale planten op de zandgrond, wat bijdraagt aan de ecologische waarde van het gebied.
‘Bosherstel Rodeberg’ van Natuurpunt Beheer, samen met Natuurpunt Studie en Natuurpunt afdeling Averbode Bos en Heide (40.814,89 euro)
Een nieuw project op de Rodeberg in Scherpenheuvel-Zichem richt zich op het herstel en de versterking van de biodiversiteit. Het doel is om geschikte leefgebieden te creëren voor de bruine eikenpage en andere provinciaal prioritaire soorten door monotone dennenbossen om te vormen tot gemengde loofbossen.
Dit project bouwt voort op het eerdere 'Urgentieplan Bruine Eikenpage', waarin deze vlinderpopulatie werd ontdekt. Door deze leefomgevingen te behouden en te herstellen, draagt het project bij aan de bescherming van waardevolle natuurgebieden en de bevordering van biodiversiteit.
‘Bosranden Hagelands bos’ van Natuurpunt Beheer, samen met Natuurpunt Studie en Natuurpunt afdeling Aarschot en Tielt-Winge (70.459,50 euro)
Een nieuw project in het Hagelands Bos richt zich op het herstellen en verbeteren van de biodiversiteit in de bosranden. Door het verwijderen van invasieve boomsoorten en het creëren van inheemse, soortenrijke zones, wordt de ecologische waarde van het gebied aanzienlijk verhoogd.
De focus ligt op het herstellen van bosranden om de fauna en flora te ondersteunen, met speciale aandacht voor het behoud van typische boszoomvegetaties en bedreigde soorten. Deze maatregelen worden genomen voor de gebieden van Hofheide-Langaard (Holsbeek), Mostingbos en Houwaartseberg (Tielt-Winge) en Tienbunderbos (Rillaar).
‘Graslandherstel Papenbroek’ van Natuurpunt Beheer, samen met Natuurpunt Studie, Natuurpunt lokale afdelingen Bekkevoort en Diest (53.075 euro)
In het natuurgebied Papenbroek, gelegen in Bekkevoort en Diest, wordt een nieuw project gelanceerd om waardevolle graslanden en laagveenvegetaties te herstellen. Het doel is om de biodiversiteit te bevorderen en deze gebieden te optimaliseren voor toekomstig beheer.
Bijzondere aandacht gaat uit naar het creëren van geschikte leefomgevingen voor soorten, zoals de waterspitsmuis, blauwborst, en diverse libellen- en sprinkhaansoorten.
Door deze maatregelen wordt niet alleen de ecologische waarde van Papenbroek verhoogd, maar ook de leefomgeving voor flora en fauna aanzienlijk verbeterd.
‘Ruiming Antitankgracht Haacht’ van Natuurpunt Beheer, samen met Natuurpunt lokale afdeling Haacht en gemeente Haacht (75.000 euro)
In Haacht wordt een nieuw project gelanceerd om de Antitankgracht, een waardevol erfgoed- en natuurgebied, te behouden en te herstellen. Dit gebied maakt deel uit van de groene gordel rond de Leibeekvallei en heeft zowel historische als ecologische waarde.
Het doel van het project is om het historische karakter van de Antitankgracht te beschermen en tegelijkertijd de biodiversiteit te bevorderen. Dit wordt bereikt door gefaseerde slibruimingen uit te voeren, waardoor het gebied optimaal kan functioneren als leefomgeving voor diverse plant- en diersoorten.
.jpg)
‘Sanering diverse kleine sites’ van Natuurpunt Beheer, samen met betrokken gemeenten en lokale Natuurpuntafdelingen in Kampenhout, Zemst, Kortenberg, Bertem, Oud-Heverlee, Keerbergen, Begijnendijk, Huldenberg, Boortmeerbeek, Aarschot, Tielt-Winge, Rotselaar (20.075 euro)
Natuurpunt Beheer lanceert een grootschalig project gericht op het verwijderen van natuurverstorende infrastructuur in verschillende natuurgebieden binnen Vlaams-Brabant. Het doel is om leefomgevingen voor dieren en planten te herstellen en de natuurlijke uitstraling van deze gebieden te verbeteren.
Het project omvat de sanering van oude stallen, opslagruimtes, weekendverblijven, jachtinfrastructuur, stapels betonpalen en andere kleine bouwwerken.
De maatregelen worden uitgevoerd in de natuurgebieden Steentjesbos, Koeheide, Doode Bemde, Hellebos, Wormelaar, Molenbeekvallei, Keiberg, Papendel, Pikhakendonk, Boortmeerbeeks broek, Barebeek, Weisettebos, Broekelei, Blakers en Wijngaardberg.
Meer info: www.vlaamsbrabant.be/duurzame-biodiversiteitsprojecten
Bart Nevens
Lennert Destadsbader
Frank Ilsbroux