Provincie investeert in nieuwe fietspaden in Heverlee

De provincie Vlaams-Brabant investeert 548.244,78 euro in de aanleg van een nieuw fietspad langs de Waversebaan in Heverlee.

Het project omvat nieuwe fietspaden langs de Waversebaan tussen de Herendreef en de grens met Oud-Heverlee. De nieuwe fietspaden zijn aan beide zijden 1,75 meter breed. Ze zijn aangelegd in bruin-rode asfalt en op kruispunten is er een rode slemlaag. Tussen het fietspad en de rijweg is er aan beide zijden een schrikstrook van 25 cm in beton.

“De breedte en kwaliteit van de oude fietspaden voldeden niet meer aan het huidige fietsgebruik. Dat zorgde voor onveilige situaties”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “De fietspaden vormen een belangrijke verbinding tussen Leuven en Oud-Heverlee. Het is ook de belangrijkste weg naar het toeristisch recreatief gebied “’t Zoet Water” en het sportcomplex Zoete Waters.”

De provincie Vlaams-Brabant betaalde 262.019,49 euro uit na de afronding van de werken. Bij de start van de werken in 2020 betaalde de provincie al 286.225,29 euro uit. ​

Investeren in fietsen

“Fietsen is één van de manieren om het fileprobleem in onze regio aan te pakken, is gezond en goed voor het milieu’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. “We willen daarom zoveel mogelijk Vlaams-Brabanders de fiets op.”

De provincie Vlaams-Brabant moedigt daarom gemeenten financieel aan om nieuwe fietsinfrastructuur aan te leggen op het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. Dat is een gemeente-overschrijdend netwerk dat ​ woonkernen, scholen, winkelcentra en bedrijventerreinen met elkaar verbindt.

Fietsfonds helpt gemeenten

De subsidies voor deze fietspaden komen uit het Fietsfonds. Fietsinfrastructuur op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk, die voldoet aan een aantal normen rond comfort, breedte en inrichting, kan daardoor tot 90% gesubsidieerd worden. ​
Het Fietsfonds is een overeenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Nikki Hemelaers

Dienst mobiliteit, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be