Provincie investeert in nieuwe fietspaden in Haacht en Oud-Heverlee

De provincie Vlaams-Brabant betaalde 151.664,89 euro na de afronding van de werken aan de fietspaden op de Wijgmaalsesteenweg in Haacht. Ze gaf ook 157.800,09 euro aan de gemeente Oud-Heverlee voor de aanleg van fietspaden op de Leuvensestraat.

Nieuwe fietspaden op de Wijgmaalsesteenweg in Haacht

In Haacht werden er nieuwe fietspaden, over een lengte van 300 meter langs de Wijgmaalsesteenweg tussen de Puttebosstraat en de Waterstraat, aangelegd. ​

Voor het project waren er geen fietspaden aanwezig, enkel een verharde berm. ​
De nieuwe fietspaden zorgen voor een veiligere en kwaliteitsvollere fietsomgeving. De fietspaden zijn elk 1,75 meter breed en aangelegd in gele asfalt. Er is een tussenruimte van 1 meter voorzien tussen de weg en het fietspad voor het comfort van de fietser. Zo sluit het wegbeeld aan op de Wakkerzeelsbaan in Leuven, waar eerder werken werden uitgevoerd.


Nieuwe fietspaden op de Leuvensestraat in Oud-Heverlee

In Oud-Heverlee werden er nieuwe fietspaden aangelegd over een lengte van 700 meter langs de Leuvenstraat . En dit tussen de oude gemeentegrens van Sint-Joris-Weert met Oud-Heverlee tot aan het kruispunt met de Pastoor Tilemansstraat. ​

Voor het project waren er vanaf de Reigerstraat geen fietspaden aanwezig en moest de fietser mee in gemengd verkeer in een 50km/u zone. ​
De nieuwe fietspaden zijn 1,50 meter breed en aangelegd in bruinrode asfalt. Op twee plaatsen voor en achter het kruispunt met Reigerstraat werden éénzijdige wegvernauwingen aangebracht, dit om de snelheid van toekomende wagens te verminderen. Ter plaatste van zebrapaden werden er drempelloze oversteken gemaakt.

Investeren in fietsen

“Fietsen is één van de manieren om het fileprobleem in onze regio aan te pakken, is gezond en goed voor het milieu”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “We willen daarom zoveel mogelijk Vlaams-Brabanders de fiets op en moedigen gemeenten financieel aan om nieuwe fietsinfrastructuur aan te leggen op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk. Dat is een gemeente-overschrijdend netwerk dat ​ woonkernen, scholen, winkelcentra en bedrijventerreinen met elkaar verbindt.”

Fietsfonds helpt gemeenten

De subsidies voor deze fietspaden komen uit het Fietsfonds. Fietsinfrastructuur op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk, die voldoet aan een aantal normen rond comfort, breedte en inrichting, kan daardoor tot 90% gesubsidieerd worden. Het Fietsfonds is een overeenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Nikki Hemelaers

Dienst mobiliteit, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be