Provincie investeert in nieuwe fietspaden in Haacht

De provincie Vlaams-Brabant investeert 346.960,08 euro in nieuwe fietspaden op de Wijgmaalsesteenweg in Haacht.

Het project omvat nieuwe fietspaden langs de Wijgmaalsesteenweg, tussen de Brugstraat en de Werchtersesteenweg, in de gemeente Haacht. De huidige fietspaden zijn aanliggende enkelrichtingsfietspaden van 1,25 meter breed. Deze breedte voldoet niet meer aan de norm van veilige fietspaden.

Kaart met ligging van de nieuw aan te leggen fietspaden langs de Wijgmaalsesteenweg in Haacht
Kaart met ligging van de nieuw aan te leggen fietspaden langs de Wijgmaalsesteenweg in Haacht

Het nieuwe fietspad wordt een dubbelrichtingsfietspad ten westen van de rijbaan. Het fietspad krijgt een breedte van 2,5 meter. De zone tussen de rijweg en het fietspad wordt één meter breed. ​
Om de nieuwe breedte van de fietspaden mogelijk te maken, wordt de rijweg met 1,6 meter in oostelijke richting verschoven. ​
Op bepaalde plaatsen op het fietspad zijn er toegangen tot aanpalende landbouwpercelen voorzien. Hier wordt de zone tussen het fietspad en de rijweg verhard. Het fietspad wordt aangelegd in zwarte asfalt met witte randmarkering.

Het dubbelrichtingsfietspad wordt aangelegd tot aan de parallelweg Wijgmaalsesteenweg, ten zuiden van de Brugstraat. Hier komt een verlichte fietsoversteekplaats om aansluiting te voorzien op de bestaande verhoogde enkelrichtingsfietspaden. Om de veiligheid van de fietsoversteek te vergroten, wordt de snelheid verlaagd naar 50 kilometer per uur. Het kruispunt wordt ook uitgerust met een middengeleider om de overgang naar een lagere snelheid zichtbaar te maken in het wegbeeld.

De werken zullen starten op 6 februari.

De provincie betaalt nu een eerste bedrag van 173.480,04 euro aan de gemeente Haacht voor de aanleg van deze fietspaden.


Investeren in fietsen

“Fietsen is één van de manieren om het fileprobleem in onze regio aan te pakken, is gezond en goed voor het milieu”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “We willen daarom zoveel mogelijk Vlaams-Brabanders de fiets op en moedigen gemeenten financieel aan om nieuwe fietsinfrastructuur aan te leggen op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk. Dat is een gemeente-overschrijdend netwerk dat ​ woonkernen, scholen, winkelcentra en bedrijventerreinen met elkaar verbindt.”

Fietsfonds helpt gemeenten
De subsidies voor deze fietspaden komen uit het Fietsfonds. Fietsinfrastructuur op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk, die voldoet aan een aantal normen rond comfort, breedte en inrichting, kan daardoor tot 90% gesubsidieerd worden. Het Fietsfonds is een overeenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Nikki Hemelaers

Dienst mobiliteit, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be