Provincie investeert in nieuwe fietsinfrastructuur in Tienen en Hoegaarden

De provincie Vlaams-Brabant investeert 763.045,13 euro in nieuwe fietspaden in Tienen en Hoegaarden. De subsidies dienen voor de realisatie van nieuwe fietspaden langs de Tassinstraat en recreatieve fietsverbindingen langs de Hoxemsesteenweg in Tienen en de Kumtichsesteenweg in Hoegaarden.


Langs de Tassinstraat in Tienen werden 800 meter nieuwe fietspaden gesubsidieerd. Er werd een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad van 2,5 meter breed aangelegd. Ter hoogte van de overbrugging van de E40 werd een vangrail geplaatst voor bijkomende beveiliging van het fietspad.

Er kwam 1.620 meter nieuwe fietsinfrastructuur langs de Hoxemsesteenweg in Tienen en een deel van de Kumtichsesteenweg in Hoegaarden. Hier werd over de hele lengte een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad van 2 meter breed aangelegd aan de oostzijde van de rijbaan. Naast de rijweg is er een afscherming geplaatst met biggenruggen afgewisseld met anti-parkeerpaaltjes.

Onder de brug van de E40 en de HST werd een dubbelrichtingsfietspad met een verhoogde boordsteen en 1 meter verharde schutstrook aangelegd. Het dubbelrichtingsfietspad behoudt wel zijn breedte. ​
Ter hoogte van het kruispunt met de Kapittelbergstraat wordt er overgegaan in een gemengde verkeerszone aansluitend op de dorpskern van Hoksem. Hier werden fietssuggestiestroken aangelegd in gekleurde beton aan weerskanten van de rijbaan. Het kruispunt werd verhoogd heraangelegd in gekleurde beton ter beveiliging van het overstekend fietsverkeer.

Investeren in fietsen

“Fietsen is één van de manieren om het fileprobleem in onze regio aan te pakken, is gezond en goed voor het milieu”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “We willen daarom zoveel mogelijk Vlaams-Brabanders de fiets op en moedigen gemeenten financieel aan om nieuwe fietsinfrastructuur aan te leggen op het Bovenlokaal Recreatief en Functioneel Fietsroutenetwerk”. ​

Het Bovenlokaal Recreatief Fietsroutenetwerk is een gemeente-overschrijdend netwerk dat toeristische interessante attractiepolen met elkaar verbindt. Het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk verbindt woonkernen, scholen, winkelcentra en bedrijventerreinen met elkaar.

Fietsfonds helpt gemeenten

De subsidies voor de fietspaden langs de Tassinstraat komen uit het Fietsfonds. Fietsinfrastructuur op het Bovenlokaal Functioneel Fietsnetwerk, die voldoet aan een aantal normen rond comfort, breedte en inrichting, kan daardoor tot 90% gesubsidieerd worden. Het Fietsfonds is een overeenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Nikki Hemelaers

Dienst mobiliteit, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be