Provincie investeert in nieuw stuk van fietssnelweg in Aarschot

De provincie Vlaams-Brabant investeert 313.018,03 euro voor de aanleg van een stuk van de fietssnelweg F26 tussen de Opperstraat en de Oudenstokstraat in Aarschot.

 

De fietssnelweg wordt aangelegd als een vrijliggend fietspad met dubbelrichting in asfalt. Hij wordt 4 meter breed met aan weerzijden een obstakelvrije zone van 1 meter. Een deel van deze zone dient als uitwijkstrook en is opgebouwd uit een kant van 20 centimer en betongrasdallen van 40 centimeter. De overige ruimte wordt ingevuld als groenberm.

Kaart met ligging van het nieuwe fietspad.
Kaart met ligging van het nieuwe fietspad.

De aanleg van de fietssnelweg maakt deel uit van een groter project waarbij de overwegen in deze straten afgesloten worden. Infrabel realiseert een nieuwe fietstunnel die de overwegen moet vervangen en de verbinding maakt tussen de Oude Mechelsebaan en de F26.

De fietsverbinding tussen de Oude Mechelsebaan via de fietstunnel krijgt een breedte van 3 meter.

De werken zijn gestart en zullen vermoedelijk duren tot einde 2024 of begin 2025.

 

Investeren in fietsen

“Fietsen is één van de manieren om het fileprobleem in onze regio aan te pakken, is gezond en goed voor het milieu”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “We willen daarom zoveel mogelijk Vlaams-Brabanders de fiets op en moedigen gemeenten financieel aan om nieuwe fietsinfrastructuur aan te leggen op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk. Dat is een gemeente-overschrijdend netwerk dat ​ woonkernen, scholen, winkelcentra en bedrijventerreinen met elkaar verbindt. Een fietssnelweg brengt je vlot, veilig en comfortabel over een langere afstand waar je moet zijn.”

Fietsfonds helpt gemeenten

De subsidies voor deze fietsinfrastructuur komen uit het Fietsfonds. Fietssnelwegen op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk, die voldoet aan een aantal normen rond comfort, breedte en inrichting, kan daardoor tot 100% gesubsidieerd worden. Het Fietsfonds is een overeenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Nikki Hemelaers

Dienst mobiliteit, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be