Provincie investeert in nieuw fietspad tussen Bertem en Meerbeek

De provincie Vlaams-Brabant investeert 2.052.379,51 euro voor de aanleg van fietspaden en 40.372,09 euro voor de plaatsing van verlichting langs de Hulstbergstraat in Meerbeek (Kortenberg) en de Meerbeeksesteenweg in Bertem.

De huidige fietspaden in de bebouwde kom van Meerbeek beantwoorden niet aan de nodige breedte en comfort. Buiten de bebouwde kom ontbreken de fietsvoorzieningen zelfs volledig. In Bertem is de verouderde fietsinfrastructuur ook aan vernieuwing toe.

De nieuwe fietspaden worden aangelegd op de Hulsbergstraat-Meerbeeksesteenweg. Het traject is 2,8 kilometer lang en loopt van de kern van Meerbeek tot aan het rondpunt van Bertem. Er wordt een tweerichtingsfietspad aangelegd in asfalt aan de westzijde van de weg.

Kaart met de locatie van het nieuwe fietspad tussen Bertem en Meerbeek.
Kaart met de locatie van het nieuwe fietspad tussen Bertem en Meerbeek.

In Meerbeek krijgt het fietspad een breedte van 2,5 meter. Tussen de rijbaan en het fietspad bevindt zich een 1 meter brede zone met een haag als afscheiding. ​
In Bertem wordt een fietspad van 3 meter breed aangelegd. Naast het fietspad komt een gracht en worden de bestaande bomen behouden.

De werken aan het nieuwe fietspad langs de Meerbeeksesteenweg in Bertem zijn gestart.
De werken aan het nieuwe fietspad langs de Meerbeeksesteenweg in Bertem zijn gestart.

De nieuwe verlichting op het traject bestaat uit standaard LED licht en wordt gedoofd tussen 22 en 6 uur.

De nieuwe fietsinfrastructuur zorgt voor een directe verbinding tussen de dorpskernen van Bertem en Meerbeek. Door de nieuwe fietspaden kunnen fietsers vlot en veilig naar de scholen en supermarkten in het centrum. De route maakt ook een verbinding met de fietssnelweg F3 Leuven-Brussel.

De werken in Bertem zijn reeds gestart op 21 augustus. In Kortenberg starten de werken begin november. De vermoedelijke einddatum van de werken is juli 2024. ​

Investeren in fietsen

“Fietsen is één van de manieren om het fileprobleem in onze regio aan te pakken, is gezond en goed voor het milieu”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “We willen daarom zoveel mogelijk Vlaams-Brabanders de fiets op en moedigen gemeenten financieel aan om nieuwe fietsinfrastructuur aan te leggen op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk. Dat is een gemeente-overschrijdend netwerk dat ​ woonkernen, scholen, winkelcentra en bedrijventerreinen met elkaar verbindt.”


Fietsfonds helpt gemeenten

De subsidies voor deze fietspaden komen uit het Fietsfonds. Fietsinfrastructuur op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk, die voldoet aan een aantal normen rond comfort, breedte en inrichting, kan daardoor tot 90% gesubsidieerd worden. Het Fietsfonds is een overeenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Nikki Hemelaers

Dienst mobiliteit, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be