Provincie investeert in fossielvrije warmte op citadel in Diest

Het project ‘Bastion Duurzame Warmte’ op de citadel in Diest ontvangt een provinciale innovatiesubsidie van 110.955 euro. Voor dat project onderzoeken de projectmedewerkers innovatieve, duurzame warmtetoepassingen voor de restauratie van het beschermd erfgoed.

Vernieuwende technieken

De stad Diest heeft de ambitie om de volledige site te verwarmen met hernieuwbare energie. De stad maakt daarbij gebruik van vernieuwende technieken zoals aquathermie, geothermie en riothermie. Eind 2023 bleek al uit een onderzoek dat er meer dan voldoende warmtepotentieel aanwezig is in drie vlakbij gelegen, duurzame warmtebronnen: de Demer, de rioolcollector van Aquafin en de ondergrond van de Allerheiligenberg zelf.

Voor het project ‘Bastion Duurzame Warmte’, werkt de stad Diest samen met ERF (Erfgoedstichting Vlaams-Brabant) en het Leuvense studiebureau EXTRAQT.

Innovatieve regio

“Vlaams-Brabant is een innovatieve regio. De belangrijkste grondstof voor deze innovatie is kennis. Die kan gevonden worden op de universiteiten, hogescholen, bedrijven, maatschappelijke actoren”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. “Wij koesteren deze innovatie via Smart Hub Vlaams-Brabant en investeren mee in vernieuwende projecten. Zo kreeg het project ‘Bastion van duurzame warmte’ van ons een subsidie van 110.955 euro. Dit pilootproject voor innovatieve, duurzame warmtetoepassingen in beschermd erfgoed, combineert drie groene warmtebronnen op één erfgoedsite. Samen zullen deze warmtebronnen kunnen instaan voor 20% van de warmtevraag van het centrum van Diest. De veelbelovende resultaten zullen ook nuttig zijn voor andere (erfgoed)sites in de provincie.”

"De citadel was eigenlijk altijd al een duurzame site”, vult schepen van Duurzaamheid Rick Brans aan, “met hemelwaterrecuperatie, groendaken, en een constant binnenklimaat omwille van de dikke muren. Deze 19e-eeuwse technieken nemen we nu mee naar de 21e eeuw door de site volledig fossielvrij te gaan verwarmen. De citadelsite in Diest wordt de komende decennia volledig gerestaureerd en moet daarbij uitgroeien tot een nieuw, bruisend stadsdeel. De restauratie zal gefaseerd verlopen."

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Rick Brans

Schepen, Stad Diest

Pierre Faché

Dienst economie, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be