Provincie investeert in fossielvrije warmte op citadel in Diest
Het project ‘Bastion Duurzame Warmte’ op de citadel in Diest ontvangt een provinciale innovatiesubsidie van 110.955 euro. Voor dat project onderzoeken de projectmedewerkers innovatieve, duurzame warmtetoepassingen voor de restauratie van het beschermd erfgoed.
Vernieuwende technieken
De stad Diest heeft de ambitie om de volledige site te verwarmen met hernieuwbare energie. De stad maakt daarbij gebruik van vernieuwende technieken zoals aquathermie, geothermie en riothermie. Eind 2023 bleek al uit een onderzoek dat er meer dan voldoende warmtepotentieel aanwezig is in drie vlakbij gelegen, duurzame warmtebronnen: de Demer, de rioolcollector van Aquafin en de ondergrond van de Allerheiligenberg zelf.
Voor het project ‘Bastion Duurzame Warmte’, werkt de stad Diest samen met ERF (Erfgoedstichting Vlaams-Brabant) en het Leuvense studiebureau EXTRAQT.
Innovatieve regio
“Vlaams-Brabant is een innovatieve regio. De belangrijkste grondstof voor deze innovatie is kennis. Die kan gevonden worden op de universiteiten, hogescholen, bedrijven, maatschappelijke actoren”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. “Wij koesteren deze innovatie via Smart Hub Vlaams-Brabant en investeren mee in vernieuwende projecten. Zo kreeg het project ‘Bastion van duurzame warmte’ van ons een subsidie van 110.955 euro. Dit pilootproject voor innovatieve, duurzame warmtetoepassingen in beschermd erfgoed, combineert drie groene warmtebronnen op één erfgoedsite. Samen zullen deze warmtebronnen kunnen instaan voor 20% van de warmtevraag van het centrum van Diest. De veelbelovende resultaten zullen ook nuttig zijn voor andere (erfgoed)sites in de provincie.”
"De citadel was eigenlijk altijd al een duurzame site”, vult schepen van Duurzaamheid Rick Brans aan, “met hemelwaterrecuperatie, groendaken, en een constant binnenklimaat omwille van de dikke muren. Deze 19e-eeuwse technieken nemen we nu mee naar de 21e eeuw door de site volledig fossielvrij te gaan verwarmen. De citadelsite in Diest wordt de komende decennia volledig gerestaureerd en moet daarbij uitgroeien tot een nieuw, bruisend stadsdeel. De restauratie zal gefaseerd verlopen."
Ann Schevenels
Rick Brans
Pierre Faché
Frank Ilsbroux