Provincie investeert in fietssnelweg in Zaventem en fietspaden in Boortmeerbeek en Hoeilaart

De provincie Vlaams-Brabant besliste op 15 september om 2.298.877,41 euro toe te kennen voor de aanleg van de fietssnelweg langs de Tramlaan in Zaventem en 475.478,85 euro in de fietspaden in Boortmeerbeek en Hoeilaart te investeren.

 

Aanleg van de fietssnelweg F203 in de Tramlaan in Zaventem

Voor de aanleg van een deeltraject van de fietssnelweg F203 voorziet de provincie Vlaams-Brabant 2.298.877,41 euro, waarvan de helft nu wordt uitbetaald. Het bedrag dient voor de aanleg van de fietssnelweg en voor de plaatsing van openbare verlichting. Het project situeert zich langs de Tramlaan in Zaventem en loopt vanaf het kruispunt met de Leopold Nantierlaan tot aan het kruispunt met de Molenstraat.

Momenteel loopt aan de zuidelijke zijde van de Tramlaan een smal dubbelrichtingsfietspad. De kruispunten van de Tramlaan met de verschillende zijstraten bieden momenteel onvoldoende veiligheid voor overstekende fietsers.

Het nieuwe stukje fietssnelweg wordt met een breedte van 4 meter aangelegd in zwart asfalt. Om de veiligheid van de fietsers die oversteken te garanderen wordt het snelheidsregime voor de volledige Tramlaan aangepast tot 50km/u. Ook de kruispunten met de zijstraten van de Tramlaan worden aangepakt. Hier worden verhoogde oversteekplaatsen in rode asfalt voorzien met stopstrepen om te benadrukken dat fietsers op de fietssnelweg in voorrang zijn. ​
In totaal worden 57 nieuwe lichtpunten voorzien op het deeltraject van de F203 om de fietser voldoende zichtbaarheid te geven.

 

Nieuwe fietspaden langs de Bieststraat in Boortmeerbeek

De provincie Vlaams-Brabant voorziet 136.180,76 euro voor de gemeente Boortmeerbeek voor de werken aan de fietspaden in de Bieststraat. De helft van deze subsidie wordt nu uitbetaald. ​
De nieuwe fietspaden starten vanaf de spoorwegovergang in Hever tot aan Bieststraat nr. 104. De Bieststraat verbindt de woonkernen Schiplaken en Hever en ontsluit de kern Hever naar de Leuvensesteenweg.

Voorheen bevond het fietspad zich in slechte staat en was uitgevoerd in betontegels. De nieuwe fietspaden sluiten aan op een gedeelte van de Bieststraat waarvan de fietspaden in 2019 reeds werden heraangelegd.

De nieuwe fietspaden, een traject van 375m lang, zijn aan beide zijden van de rijweg aangelegd. Het zijn verhoogde enkelrichtingsfietspaden met een breedte van 1,75 meter. De fietspaden zijn afgewerkt in een roodgekleurd asfalt. ​

Aanleg van een fietsweg langs het stationsplein van Groenendaal in Hoeilaart

De provincie Vlaams-Brabant voorziet 339.298,09 euro voor de aanleg van een fietsweg langs het stationsplein van Groenendaal in Hoeilaart. Het stationsplein was al verhard en in gebruik voor parking, bushaltes en auto-circulatieruimtes, maar er was nog geen plaats voor de fietser. ​
Deze fietsweg moet als aansluiting dienen naar de fietssnelweg F205 La Hulpe-Brussel.

Nu wordt er plaats gemaakt voor een fietsweg op een autovrij plein. De fietser kruist de parking niet. Voorbij het stationsplein richting Brussel loopt de fietsweg tussen het spoor en de autoparking.

De fietsweg heeft een lengte van 452 meter, een breedte van 4 meter en is aangelegd in zwarte asfalt. De oversteekplaatsen zijn aangeduid in het rood.

Investeren in fietsen

“Fietsen is één van de manieren om het fileprobleem in onze regio aan te pakken, is gezond en goed voor het milieu’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. ‘We willen daarom zoveel mogelijk Vlaams-Brabanders de fiets op en moedigen gemeenten financieel aan om nieuwe fietsinfrastructuur aan te leggen op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk. Dat is een gemeente-overschrijdend netwerk dat woonkernen, scholen, winkelcentra en bedrijventerreinen met elkaar verbindt. We subsidiëren ook gedeeltelijk recreatieve fietsverbindingen”.


Fietsfonds helpt gemeenten

De subsidies voor deze fietspaden komen uit het Fietsfonds. Fietsinfrastructuur op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk, die voldoet aan een aantal normen rond comfort, breedte en inrichting, kan daardoor tot 90% gesubsidieerd worden. Het Fietsfonds is een overeenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Nikki Hemelaers

Dienst mobiliteit, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

  

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be