Provincie investeert in fietssnelweg F221 in Asse
De provincie Vlaams-Brabant investeert 1.705.715,69 euro voor de aanleg van een nieuw stuk fietssnelweg tussen de Ganzeweg en de Mollemseweg in Asse. De F221 is de fietssnelweg tussen Dendermonde en Asse. In Asse sluit de F221 aan op de F212 richting Brussel.
De aanleg van een nieuw stuk fietssnelweg langs de F221 in Asse situeert zich tussen de Ganzeweg langs de spoorlijn en de Mollemseweg en is 1.150 meter lang.
De Ganzeweg wordt ingericht als fietszone. Verderop gaat de fietszone over in een vrijliggende fietsweg. De fietssnelweg wordt aangelegd in asfalt met een breedte van 4 meter. Auto’s worden van de fietssnelweg geweerd door een middenberm met 2 bomen. Landbouwvoertuigen mogen wel op de fietssnelweg.
Ter hoogte van Kloosterbeek wordt de fietssnelweg via een nieuwe tunnel naar de oostzijde van het spoor geleid. De tunnel is een project in samenwerking met Infrabel.
Een deel van de werken tussen de Ganzeweg en Mollemseweg is al voorbereid. Het stuk fietssnelweg vanaf de tunnel is reeds afgewerkt. Het einde van deze werken is voorzien voor voorjaar 2025.
Investeren in fietsen
“Fietsen is één van de manieren om het fileprobleem in onze regio aan te pakken, is gezond en goed voor het milieu”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “We willen daarom zoveel mogelijk Vlaams-Brabanders de fiets op en moedigen gemeenten financieel aan om nieuwe fietsinfrastructuur aan te leggen op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk. Dat is een gemeente-overschrijdend netwerk dat woonkernen, scholen, winkelcentra en bedrijventerreinen met elkaar verbindt. Een fietssnelweg brengt je vlot, veilig en comfortabel over een langere afstand waar je moet zijn.”
“In Asse hebben we van koning Fiets een absoluut beleidsspeerpunt gemaakt. We versterken de zwakke weggebruiker”, zegt ook Koen Van Elsen, burgmeester van Asse. “Bij de herinrichting van straten staan fietsers en voetgangers voorop. Wie omschakelt naar de fiets wordt niet langer gestraft, maar beloond. We zien dat dit beleid vruchten afwerpt. Het aantal fietsers binnen de gemeente stijgt gestaag, ook bij onze eigen werknemers en het bestuur. Koning Fiets is een volwaardig alternatief voor de auto. Met de invoering van een zone 30 in het centrum én meer groen willen we de veiligheid en leefbaarheid verhogen. De realisatie van de F221 vormt hier een zeer belangrijk onderdeel van.”
Fietsfonds helpt gemeenten
De subsidies voor deze fietsinfrastructuur komen uit het Fietsfonds. Fietssnelwegen op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk, die voldoen aan een aantal normen rond comfort, breedte en inrichting, kunnen daardoor tot 100% gesubsidieerd worden. Het Fietsfonds is een overeenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest.
Meer info: https://fietssnelwegen.be/fietssnelwegen/F221
Tom Dehaene
Koen Van Elsen
Nikki Hemelaers
Frank Ilsbroux