Provincie investeert in fietspaden in Oplinter

De provincie Vlaams-Brabant investeert 1.543.305,47 euro voor de aanleg van fietsinfrastructuur in het centrum van Oplinter (Tienen). ​


Het project situeert zich op de lokale verbindingsweg tussen de stad Tienen, deelgemeente Oplinter en buurgemeente Linter. ​
De werken omvatten de aanleg van fietspaden en rioleringswerken met gedeeltelijke vernieuwing van de Oplintersesteenweg, Sint-Genovevaplein, Neerlintersesteenweg en Herestraat.

De locatie van de werken aan de fietspaden in Oplinter.
De locatie van de werken aan de fietspaden in Oplinter.

De werken zijn nodig omdat er nog geen fietspaden waren of dat de bestaande fietspaden te smal zijn of de kwaliteit niet meer voldoet aan de huidige normen.

Het totale project is 3.810 meter lang en bestaat uit 5 segmenten:

  • Op de Oplintersesteenweg wordt de snelheid beperkt tot 50km/u. Het nieuwe fietspad wordt hier aanliggend verhoogd aangelegd in rode beton en heeft een breedte van 1,5 meter.
  • Op de Herestraat worden okerkleurige fietssuggestiestroken van 1,7 meter breed voorzien.
  • In het eigenlijke centrum van Oplinter, Sint-Genovevaplein, wordt de snelheid beperkt tot 30km/u. De fietspaden zijn 1,5 meter breed en zijn hier deels aanliggend verhoogd en deels vrijliggend.
  • Op de Neerlintersesteenweg, van Ganzendries tot de Genovevabeek, is er geen ruimte voor fietspaden. Hier worden okerkleurige fietssuggestiestroken van 1,7 meter breed aangelegd.
  • Op het gedeelte van Genovevabeek tot Kosbeek gaat de fietsinfrastructuur weer over naar aanliggend verhoogde fietspaden in rode beton en een breedte van 2 meter.
Het werfbord voor de werken aan de fietsinfrastructuur in Oplinter.
Het werfbord voor de werken aan de fietsinfrastructuur in Oplinter.

De werken duren nog tot het najaar van 2025.

 

Investeren in fietsen

“Fietsen is één van de manieren om het fileprobleem in onze regio aan te pakken, is gezond en goed voor het milieu”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “We willen daarom zoveel mogelijk Vlaams-Brabanders de fiets op en moedigen gemeenten financieel aan om nieuwe fietsinfrastructuur aan te leggen op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk. Dat is een gemeente-overschrijdend netwerk dat woonkernen, scholen en bedrijventerreinen met elkaar verbindt.”

Fietsfonds helpt gemeenten

De subsidies voor deze fietspaden komen uit het Fietsfonds. Fietsinfrastructuur op het Bovenlokaal Functioneel Fietsnetwerk, die voldoet aan een aantal normen rond comfort, breedte en inrichting, kan daardoor tot 90% gesubsidieerd worden. Het Fietsfonds is een overeenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Nikki Hemelaers

Dienst mobiliteit, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be