Provincie investeert in fietspaden in Boutersem

De provincie Vlaams-Brabant investeert 440.659,80 euro voor de aanleg van fietspaden in de Kerkomsesteenweg in Boutersem. ​

De aanleg van nieuwe fietspaden in Boutersem situeert zich over een lengte van zo’n 2 kilometer vanaf de Leuvensesteenweg tot aan het kruispunt met de Lubbeeksestraat. De Kerkomsesteenweg vormt de verbinding tussen het hoofddorp Boutersem en de deelgemeente Kerkom en loopt tot aan de gemeentegrens met Lubbeek.

Momenteel is er geen fietsinfrastructuur aanwezig.

Kaart met de locatie van de nieuwe fietspaden langs de Kerkomsesteenweg in Boutersem.
Kaart met de locatie van de nieuwe fietspaden langs de Kerkomsesteenweg in Boutersem.

Over het hele traject wordt de rijbaan, met een breedte van 5,4 meter, aangelegd. Deze versmalling en het inbrengen van extra wegversmallingen zal de snelheid vertragen en de weg meer leesbaar maken. ​

De nieuwe fietsinfrastructuur wordt opgedeeld in 3 zones:

  • Leuvensesteenweg-Eyckeveld (300 meter): Hier komen fietssuggestiestroken. Een okerkleurig verkeersplateau fungeert als rugdekking bij de overgang van fietspad naar gemengd verkeer.
  • Eyckeveld-Cultureel Centrum (400 meter): In deze zone worden aanliggend verhoogde fietspaden aangelegd. Om de schoolomgeving te accentueren wordt, naast signalisatie, het wegdek in een andere kleur aangelegd.
  • Gemeentelijke site Eyckveld-Lubbeekstraat (1.300 meter). Hier worden eveneens aanliggend verhoogde fietspaden aangelegd. In Hoogbutsel gaat het vrijliggende fietspad over in fietssuggestiestroken.

De werken starten ten vroegste in het voorjaar van 2025. ​

 

Investeren in fietsen

"Met deze investering in de Kerkomsesteenweg zetten we opnieuw een belangrijke stap naar meer verkeersveiligheid en fietsvriendelijkheid in onze regio”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor mobiliteit. “Door comfortabele en veilige fietspaden aan te leggen, stimuleren we niet alleen duurzaam woon-werkverkeer, maar maken we ook de lokale verbindingen toegankelijker voor alle weggebruikers. Het Fietsfonds toont hoe samenwerking tussen de provincie en het Vlaams Gewest cruciaal is om deze mobiliteitsprojecten te realiseren."


Fietsfonds helpt gemeenten

De subsidies voor deze fietspaden komen uit het Fietsfonds. Fietsinfrastructuur op het Bovenlokaal Functioneel Fietsnetwerk, die voldoet aan een aantal normen rond comfort, breedte en inrichting, kan daardoor tot 90% gesubsidieerd worden. Het Fietsfonds is een overeenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest.

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Nikki Hemelaers

Dienst mobiliteit, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be