Provincie investeert een half miljoen euro in klimaat

De provincie Vlaams-Brabant investeert 573.192,51 euro in 10 klimaatprojecten van de gemeenten Grimbergen en Ternat, KU Leuven, Regionaal Landschap Dijleland, Regionaal Landschap Zuid-Hageland, Ecolife en Praktijkpunt Landbouw ​ krijgen deze subsidies voor hun klimaatprojecten. Hun projecten dragen bij aan de ambitie van de provincie om klimaatneutraal te worden.

 

“We hebben de ambitie om van de provincie Vlaams-Brabant een klimaatneutrale provincie te maken tegen 2040”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. “Maar dat kunnen we niet alleen realiseren. Daarom steunen we projecten die gemeenten helpen bij het uitvoeren van de gemeentelijke klimaatactieplannen of projecten van andere organisaties die een bijdrage leveren aan het behalen van de doelstellingen van het provinciale klimaatplan. Ze moeten aandacht hebben voor de sociale, economische en ecologische dimensie van duurzaamheid”.

Het gaat om de volgende projecten:

‘Wat(er) is’ van gemeente Grimbergen (22.802,44 euro)

De gemeente Grimbergen engageert zich om de klimaatwijziging te helpen inperken door de uitstoot van broeikasgassen op haar grondgebied terug te dringen. Dat wil de gemeente samendoen met inwoners, handelaars, bedrijven, verenigingen en landbouwers. Hiertoe maakte de gemeente een klimaat- en energieactieplan op. De acties die binnen het project ‘Wat(er) is’ worden uitgewerkt gaan breder dan louter “ruimtelijke” of “fysieke” ingrepen, maar focussen ook op sensibiliseren en betrekken van burgers, opzetten van partnerschappen en opdoen van kennis.

Opening Beiaardplein in Grimbergen (copyright: gemeente Grimbergen)
Opening Beiaardplein in Grimbergen (copyright: gemeente Grimbergen)

‘Ontharding als sleutel tot klimaatadaptatie’ van gemeente Ternat (31.742,94 euro)

De gemeente Ternat gaat werk maken van onthardingen op het openbaar domein. Als locatie werd gekozen voor de driehoek Dahlialaan. Door op deze locatie te ontharden, kan de waterinfiltratie verbeteren en de biodiversiteit verhogen. Daarnaast zal die zone in de toekomst ook gebruikt kunnen worden als rustplek voor de buurt.


‘Op onderzoek in eigen tuin’ van KU Leuven (59.715 euro)

Met dit project werkt KU Leuven aan een wetenschappelijk onderbouwd “doe-het-zelf-pakket” met laagdrempelige experimenten dat burgers toelaat om op onderzoek te gaan in de eigen tuin. Terwijl de experimenten zelf mensen sterker in contact brengen met het ecosysteem in hun eigen tuin, bieden de resultaten inzicht in de klimaatkracht van hun tuin. Zo komen mensen te weten hoe goed hun tuin al dan niet scoort op het vlak van bijvoorbeeld biodiversiteit, bodemkwaliteit en verkoeling. KU Leuven werkt een 5-tal fysieke “demo-tuinboxen” uit om een selectie van de tuinexperimenten te tonen.


‘Plaats voor bronwater in Bertem’ van Regionaal Landschap Dijleland (75.000 euro)

Dit project normaliseert de omgang met bronwater in de Sint-Medarduswijk in Bertem. De private en publieke ruimte wordt heringericht. Burgers, ondernemers, landbouwers en overheden worden aangezet om het bronwater te houden en zoveel mogelijk te gaan gebruiken in plaats van drinkwater.

 

‘Water oogsten bij de Hogebeek’ van Regionaal Landschap Dijleland (75.000 euro)

Via dit project wil het Regionaal Landschap landbouwers ondersteunen in hun rol als hemelwaterbeheerder door actief in te zetten op de vergroting van het draagvlak voor infiltratiebuffering op landbouwpercelen. Op die manier kan men overstromingen in de regio verminderen.

‘Grachtenplan en -werkgroep Haacht’ van Regionaal Landschap Dijleland (75.000 euro)

Dit project wil een permanente grachtenwerkgroep in Haacht realiseren, die instaat voor een gedragen grachtenactieplan, een selectie van locaties en afspraken over stuwpeilbeheer, intensiteit onderhoud, overdracht eigenaarschap en/of beheer terreinen, handhavingskader en kwantificering van benodigde financiering voor inrichting en onderhoud.


‘Natuurlijke grachten’ van Regionaal Landschap Zuid-Hageland (68.325 euro)

Met dit project wil het Regionaal Landschap Zuid-Hageland inzetten op het natuurlijker inrichten van een aantal grachten in de Getestreek, met het oog op vertraagde afvoer van het water. Naast klimaat- en landbouwvoordelen is dit ook goed voor de waterkwaliteit en de biodiversiteit.
Het Regionaal Landschap Zuid-Hageland heeft de ambitie om in dit project in Hoegaarden, Tienen, Landen, Zoutleeuw, Linter en Geetbets een (segment van een) gracht natuurlijk te herstellen als voorbeeld voor toekomstige inrichtingen.

‘Groene klimaatprikkels voor lokale verenigingen’ van Regionaal Landschap Zuid-Hageland (43.828,13 euro)

Het planten van bomen en struiken is nog steeds één van de meest efficiënte en goedkope middelen in de strijd tegen de klimaatopwarming. Dit project heeft als doel om minstens 12 terreinen van verenigingen te ontzorgen en mee te nemen in een traject dat leidt tot één klein of verschillende kleine aanplantprojecten (klimaatprikkels).

‘Effectieve klimaatcommunicatie’ van Ecolife (47.212,50 euro)

Dit project ondersteunt gemeenten door hen professioneel advies van communicatiebureaus te bezorgen voor de verbetering van de hun klimaat- en duurzaamheidscommunicatie. En het begeleidt ​ de communicatiebureaus in hun duurzaamheid. Ecolife coördineert en begeleidt het samenwerkingsproces tussen de gemeenten en het communicatiebureau.


‘Klimaatrobuuster en biodiverser dankzij nieuwe winterteelten’ van Praktijkpunt Landbouw (74.566,50 euro)

De weersextremen door de klimaatverandering stellen landbouwers voor grote uitdagingen. Onder zulke omstandigheden is het moeilijk om tot een goede inzaai van zomerteelten te komen. Bij te droge omstandigheden kiemen zaden niet zonder irrigatie, bij te natte omstandigheden krijgen we te maken met een slechte opkomst, plantverliezen, groeiachterstand en een moeizame onkruidbeheering. Een verschuiving naar meer en nieuwe winterteelten zal landbouwers in Vlaams-Brabant helpen om dit knelpunt om te zetten in een opportuniteit.
Door het gamma aan beschikbare winterteelten (granen en koolzaad) uit te breiden met nieuwe winterteelten zoals winterdeder en winterkarwij, wordt er niet alleen een klimaatadaptatie gerealiseerd in de landbouw, maar wordt er ook bijgedragen tot het versterken van de biodiversiteit (bodemleven, nuttige insecten en bestuivers).

Blauwmaanzaad kan dienen voor brood en gebak, huidverzorging en vernis.
Blauwmaanzaad kan dienen voor brood en gebak, huidverzorging en vernis.

​Meer infowww.vlaamsbrabant.be/duurzameklimaatprojecten

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Gunter De Ryck

Dienst leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be