Provincie investeert 455.185 euro in fietssnelweg in Zemst

De provincie Vlaams-Brabant heeft een subsidie van 455.185,46 euro gegeven aan de gemeente Zemst voor de aanleg van een nieuw deel van de F1-fietssnelweg. Deze werken gingen vorige week van start. De provincie besliste ook om in te staan voor de financiering van de verlichting langsheen de jaagpaden en het nieuw te bouwen deel van de F1.

Werken aan fietssnelweg in Zemst gestart

De schuin aangelegde brug over de Zenne ter hoogte van de Heidestraat in Zemst is het startpunt van de werf, die in totaal 750 meter beslaat.
De fietssnelweg loopt vanaf de brug via een 4 meter breed dubbelrichtingsfietspad met comfortabele boogstralen richting Heidestraat die in de voorrang zal gekruist worden. Vanaf de overzijde van de Heidestraat zal de fietssnelweg door de groene zone richting N1 verderlopen als een fietsweg van 4 meter breed in asfalt.
Op de N1 worden aan beide zijden fietspaden voorzien. De oostzijde van de N1, waarop de fietssnelweg aantakt, wordt een dubbelrichtingsfietspad van 4 meter breed, gescheiden van de rijbaan door een groene berm van 1 meter breed.

De F1-fietssnelweg is een route die Antwerpen-Mechelen en Brussel verbindt. Tussen Antwerpen en Mechelen volgt de route de spoorlijn, tussen Mechelen en Brussel volgt ze het water.
 

Fietsen is goed voor het klimaat

“Fietsen is één van de manieren om het fileprobleem in onze regio aan te pakken. Bovendien is het gezond voor onze inwoners en het klimaat”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “De fietssnelweg F1 Mechelen-Brussel vormt een veilig en aantrekkelijk alternatief voor het fietsen langs de drukke N1 en maakt zowel Mechelen als Brussel vlot bereikbaar per fiets. Deze werf in Zemst is een belangrijke nieuwe stap in de optimalisering van de F1. In de komende maanden en jaren staan er nog tal van verbeteringen op het programma”.
 

Fietsfonds financiert werken

De subsidies voor de fietsinfrastructuur komen uit het Fietsfonds. Fietssnelwegen die voldoen aan strikte normen over comfort, breedte en inrichting, kunnen tot 100% gesubsidieerd worden.
Het Fietsfonds is een overeenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest.
De fietsverlichting op de F1 langsheen de jaagpaden van de Zenne worden uitsluitend door de provincie Vlaams-Brabant gefinancierd.

Tom Dehaene

Gedeputeerde voor mobiliteit, Provincie Vlaams Brabant

Bjorn van Staeyen

Dienst mobiliteit, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be