Provincie investeert 403.844 euro voor innovaties in logistiek en gezondheidszorg

De provincie Vlaams-Brabant investeert 403.844 euro in de 3 nieuwe, innovatieve projecten Physical Internet, Operating Room future proof en Biohub. Deze projecten gaan over een futuristische manier van pakjes transporteren vanuit Brussels Airport, een energie-efficiënt operatiekwartier van de toekomst als proeftuin voor artsen en bedrijven en een nieuw samenwerkingsmodel om 3 Leuvense technologiebedrijven uit de gezondheidszorg innovatieve producten te laten ontwikkelen.

Vlaams-Brabant is de kennisregio bij uitstek. Om dit zo te houden, ondersteunt de provincie Vlaams-Brabant al 11 jaar meer dan 54 innovatieve projecten.

“Om onze sterktes nog verder te ontwikkelen en nog meer mensen aan het werk te helpen, ondersteunen we innovatie in onze regio”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. “Dit jaar selecteerden we 3 projecten die samen 403.844 euro subsidies ontvangen. De projectpartners doen daar zelf nog minstens evenveel bovenop. Met deze projecten katapulteren we onze regio ver in de toekomst met een veel efficiëntere en innovatievere logistiek  en gezondheidszorg”.

Het gaat om de volgende 3 projecten:

Physical Internet uit Steenokkerzeel-Machelen

Physical Internet is een IOT (Internet of Things)-toepassing waarbij pakjes zelf linken met het internet en zelf kunnen bepalen hoe ze van A naar B de logistieke keten het meest efficiënt doorlopen.
Brucargo heeft interesse in dit project voor haar luchtvracht. Dit project is sterk gelinkt met het Bru Cloud data- en app-platform.
 

Operating Room future proof uit Zellik

In een operatiekwartier van een ziekenhuis worden steeds nieuwe toestellen geplaatst. De interacties tussen deze toestellen, zoals beeldvormingstoestellen, beeldschermen, virtual reality, worden alsmaar complexer.
‘Operating Room future proof’ realiseert een totaal nieuw concept van virtuele operatiezaal waarin alle nieuwe elementen optimaal geïntegreerd worden. Later worden realistische flexibele, duurzame proeftuinen gerealiseerd op het Green Energy Parc Zellik.
In deze proeftuinen wordt onderzoek gedaan naar de relatie tussen postoperatieve wondinfecties, de ventilatie, de ingreep en de hygiënische eisen. Daarnaast krijgen nieuwe medische technologieën de nodige mogelijkheden naar onderzoek, ontwikkeling en validatie.
Deze proeftuinen staan ook open voor jongeren om hen warm te maken voor de innovaties en voor medisch en technisch personeel om hen te (her)scholen in de innovatieve technologie van een smart operating room.
 

Biohub uit Leuven

Met Biohub gaan 3 jonge Leuvense technologiebedrijven Virovet (vaccins voor dieren), Soundtalks (stressmetingen via geluid bij dieren) en Antleron (regeneratieve geneeskunde) samenwerken aan de geneeskunde voor mens en dier van de toekomst.
 

Ann Schevenels

Gedeputeerde voor economie, Provincie Vlaams Brabant

Pierre Fache

Dienst economie, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be