Provincie investeerde 4.845.923,54 euro in nieuwe fietspaden

De provincie Vlaams-Brabant gaf in 2017 4.845.923,54 euro voor 17 fietsprojecten in de gemeenten Asse, Bierbeek, Boortmeerbeek, Dilbeek, Kapelle-op-den-Bos, Landen, Leuven, Londerzeel, Roosdaal, Scherpenheuvel-Zichem, Steenokkerzeel, Tienen, Zaventem en Zemst.

‘Fietsen is gezond, goed voor het milieu en één van de manieren om het fileprobleem in onze regio aan te pakken’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. ‘We willen daarom zoveel mogelijk Vlaams-Brabanders de fiets op en moedigen gemeenten financieel aan om nieuwe fietsinfrastructuur aan te leggen’.

Investeren in fietssnelwegen

‘Vorig jaar investeerden we 1.718.957,61 euro in nieuwe stukken fietssnelweg op de F212 Asse-Brussel in Zellik, het Brugbergpad op de F25 Leuven-Aarschot en de F1 Antwerpen-Brussel in Zemst’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. ‘Bovendien zijn er vorig jaar veel investeringen voorbereid. We verwachten de komende jaren grote uitgaven voor de aanleg van fietssnelwegen, zowel op de F1, de F212 als op de F3 Leuven-Brussel en de  F24 Leuven-Tienen.'

De provincie Vlaams-Brabant heeft in 2017 ook enkele nieuwe studies opgestart om nieuwe fietssnelwegprojecten te plannen en te ontwerpen.

16,7 km nieuwe bovenlokale functionele fietspaden

‘In 2017 kregen Bierbeek, Boortmeerbeek, Dilbeek, Kapelle-op-den-Bos, Landen, Leuven, Londerzeel, Roosdaal, Scherpenheuvel-Zichem, Steenokkerzeel, Tienen, Zaventem en Zemst samen 3.126.965,93 euro voor 14 fietsinfrastructuurprojecten op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. ‘Goed voor 16,7 km nieuwe en veilige fietspaden’.

De subsidies voor de fietssnelwegen en functionele fietsinfrastructuur komen uit het Fietsfonds. Fietsinfrastructuur op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk die voldoet aan een aantal normen rond comfort, breedte en inrichting, kan daardoor tot 80% of voor fietssnelwegen zelfs 100% gesubsidieerd worden. Het Fietsfonds is een overeenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest. De provincie subsidieert 40 % van de kosten van de fietsinfrastructuur en 60% van de fietssnelweginfrastructuur. Vlaanderen stelt hier nog eens 40 % tegenover.

Recreatief fietsroutenetwerk

Voor de verbinding van toeristische en cultuurhistorische attracties is er een bovenlokaal recreatief fietsroutenetwerk. Fietsen langs de fietsknooppunten is populair. Ook hiervoor kunnen gemeenten 40% subsidies krijgen van de provincie.

 

Beatrijs Maesen

Dienst mobiliteit, Provincie Vlaams-Brabant

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be