Provincie herstelt Tangebeek in Vilvoorde na wateroverlast

Oeverherstel aan Tangebeek in Vilvoorde en Klapscheutbeek in Lennik om hoogwater in te dijken

De provincie Vlaams-Brabant voert dringende herstellingen uit aan waterlopen die getroffen werden door de wateroverlast van begin januari. Deze week start de noodherstelling aan de oevers van de Tangebeek in Vilvoorde. Enkele jaren geleden werden gelijkaardige werken uitgevoerd aan de Klapscheutbeek in Lennik. Met succes, want tijdens de recente storm trad de beek niet buiten haar oevers.


Noodherstellingen aan de Tangebeek in Vilvoorde van start


Tijdens de overvloedige regenval van begin januari kreeg de Tangebeek in Vilvoorde hoge waterstanden en debieten te verwerken. Door de kracht van het water kwam een deel van de, in kasseistenen opgetrokken, oevermuur langs de Oude Schapenbaan in de beek terecht. ​
Ook de grondoppervlakte tussen de beek en de weg zakte gedeeltelijk in. Hierdoor dreigt een 15 meter lange deel van de rijweg te verzakken. Daarom hebben de werken een hoogdringend karakter.

De beschadigde oever van de Tangebeek in Vilvoorde na de voorjaarstorm.
De beschadigde oever van de Tangebeek in Vilvoorde na de voorjaarstorm.

“Om de stabiliteit van de oever te verbeteren en om te vermijden dat bij de volgende zware buien een ander gedeelte van de 50 meter lange kasseimuur in de Tangebeek terechtkomt, hebben we beslist om de kasseimuur af te breken en de oever te versterken met schanskorven”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen. “Zo willen we ook de mobiliteit ter plaatse herstellen en de waterloop weerbaar maken tegen toekomstige hoogwatersituaties.”

Gedeputeerde Bart Nevens brengt een werfbezoek aan de herstellingswerken aan de Tangebeek in Vilvoorde.
Gedeputeerde Bart Nevens brengt een werfbezoek aan de herstellingswerken aan de Tangebeek in Vilvoorde.

Eerst wordt de bestaande kasseimuur afgebroken. Daarna wordt de oever hersteld met zes lagen schanskorven van elk een halve meter hoog. De afwerking gebeurt door het aanbrengen van grond die, na het inzaaien, afgedekt wordt met een biodegradeerbaar kokosdoek. Zo krijgt de oever een natuurlijker uitzicht.

Tijdens de werken wordt de Oude Schapenbaan afgesloten. Er wordt een omleiding voorzien via de Poststraat en de Albert I-laan. Ter hoogte van de werken wordt het wegdek over een lengte van 50 meter voorzien van rijplaten om beschadiging te voorkomen.

De volgende twee weken worden er noodherstellingen uitgevoerd aan de Tangebeek om de gevolgen van de zware overlast weg te werken.
De volgende twee weken worden er noodherstellingen uitgevoerd aan de Tangebeek om de gevolgen van de zware overlast weg te werken.

Iets verderop aan een parking langs de Oude Schapenbaan, waar eveneens over een lengte van een 20 tal meter een stuk van de oever weggezakt en weggespoeld is, volgt ook nog een oeverherstelling met de plaatsing van ​ een dubbele palenrij en ertussenin gestapelde stenen. Deze worden ook afgedekt met grond en biodegradeerbaar kokosdoek. Deze werken moeten ervoor zorgen dat de oever in de richting van de parking niet verder afbrokkelt.

De werken worden, bij goed weer, deze en volgende week uitgevoerd door aannemer Heyrman-De Roeck en kosten zo’n 40.000 euro.

 

De Klapscheutbeek in Lennik hield stand

Enkele jaren geleden werden gelijkaardige herstellingswerken uitgevoerd aan de Klapscheutbeek in Lennik. Daar waren in juni 2021 noodherstellingen nodig aan de oevers van de waterloop op- en afwaarts de Ninoofsesteenweg.

De herstellingswerken aan de Klapscheutbeek in Lennik.
De herstellingswerken aan de Klapscheutbeek in Lennik.

“Drie maal per jaar voeren we een onderhoudsbeurt uit aan de Klapscheutbeek. In de lente en in de zomer wordt er gemaaid en in de winter wordt het vuil in de beek weggehaald. En binnenkort gaan we er ook de bomen snoeien. We bekijken of we het ingebuisde deel van de beek kunnen openleggen”, zegt gedeputeerde Bart Nevens.

“We zijn heel tevreden met de resultaten van de werken en het regelmatige onderhoud van de beek”, zegt Christine Kiekens, die langs de Klapscheutbeek woont. “Tijdens de voorbije nieuwjaarstorm trad de Klapscheutbeek niet buiten haar oevers en zijn we gespaard gebleven van wateroverlast. Enkel het grondwater steeg omdat het bleef regenen, maar de dompelpompen in onze kelder deden hun werk.”

Naar aanleiding van de wateroverlast van 2021 voerde de provinciale waterpreventie-adviseur een woningbezoek uit bij de familie Kiekens en kregen ze concrete maatregelen om de woning met ondergrondse garage preventief te beschermen tegen afstromend regenwater.

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Peter Maris

Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be