Provincie helpt toekomst grondwitloof vrijwaren

Op 6 oktober opende de provincie Vlaams-Brabant het nieuwe grondwitloofseizoen. De provincie zet zich in voor dit streekproduct.Het is een arbeidsintensieve teelt. Daardoor is de opstap voor jongeren, om met de teelt te starten, niet zo evident. Via allerlei initiatieven zoals de witloofbox, waarmee kinderen zelf in de klas witloof kunnen telen, wakkert de provincie de interesse voor de teelt verder aan.

Er zijn op dit moment nog een 100-tal grondwitlooftelers”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. “In totaal zijn er 85 actief op het grondgebied van Vlaams-Brabant”.

De vzw Brussels Grondwitloof en de Nationale Proeftuin voor Witloof richten elk jaar een cursus ‘grondwitloof telen’ in. Om een nieuwe cursus te organiseren, moeten er tien geïnteresseerden zijn. Op dit moment zijn er zeven kandidaten.
“We doen dus een warme oproep naar potentiële geïnteresseerden om zich toe te leggen op de teelt van grondwitloof”, aldus gedeputeerde Monique Swinnen. “Op die manier kunnen we de toekomst van het grondwitloof vrijwaren”.
 

Korte Keten

Dirk Bergen, van het gastbedrijf, is één van de jongere telers die zich bezighoudt met witloof- en zaadteelt.
Net zo belangrijk als het witloof zijn immers ook de zaden waaruit de wortels zich ontwikkelen. Om al deze kennis te bewaren naar de toekomst toe, worden de zaden sinds 2013 bijgehouden in een zaadbank.

Dirk is al de derde generatie binnen de familie die zich toelegt op grondwitloof. Zijn grootouders zijn er destijds mee gestart. Hij heeft ook een traditionele thuisverkoop.

“Die korte-keten-verkoop via een traditionele hoevewinkel is in veel bedrijven een belangrijk onderdeel en wint steeds verder terrein”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen. “De consument herontdekt deze ook! Met de organisatie van de ‘Week van de Korte Keten’ willen we deze ook elk jaar bij de consumenten onder de aandacht brengen”.
 

Witloofbox

De provincie Vlaams-Brabant verspreidt ook al tien jaar een witloofbox in basisscholen en initiatieven voor buitenschoolse kinderopvang (IBO).
Deze witloofbox bestaat uit een teeltkit, handleiding en lesmateriaal.

“Dankzij het pakket kunnen kinderen zelf witloof kweken in hun klas en, na een aantal weken, proeven van het resultaat”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen. “Op die manier raken ze vertrouwd met de ietwat bittere smaak”.

Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen sneller geneigd zijn om witloof te eten als ze het hebben zien groeien in de klas. Door de witloofbox leren niet alleen kinderen de smaak van de groente kennen. Ze vertellen hun ervaring door aan hun ouders waardoor we witloof promoten als korte-keten-product.

In totaal hebben, na deze editie, al bijna 200.000 Vlaams-Brabantse kinderen op deze manier witloof leren kennen. Het is een echte succesformule.

Van 7 tot en met 28 oktober 2019 kunnen basisscholen en initiatieven voor buitenschoolse kinderopvang (IBO) zich registreren voor de gratis witloofbox.
nkele weken later kunnen ze deze op een verdeelpunt afhalen.

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor land- en tuinbouw, Provincie Vlaams-Brabant

Geert Mertens

Dienst land- en tuinbouw, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be