Provincie helpt 300 Syrische families de winter te overleven

De provincie Vlaams-Brabant geeft 22.500 euro noodhulp aan Tearfund uit Vilvoorde voor winterhulp in Syrië. Hiermee krijgen zo’n 300 families goederen om zich te beschermen tegen de winterkou.

De oorlog in Syrië sleept al meer dan 8 jaar aan. Sinds 2011 zijn honderdduizenden burgers gestorven of gewond geraakt en naar schatting is zowat de helft van de bevolking gedwongen geweest zijn huis te verlaten. Op 9 oktober 2019 lanceerde Turkije een offensief in het noorden van het land. De oorlog die nooit weg was, laait nu weer in alle hevigheid op. Over de politieke drijfveren van Recep Tayyip Ergdogan en de rol van het Westen, in het bijzonder de Verenigde Staten, is al veel inkt gevloeid afgelopen week, ook in onze Belgische media. Ook de vraag over de IS-strijders die nu nog in gevangenissen, bewaakt door de Koerden, verblijven, wordt weer op scherp gesteld.

‘We kunnen niet wegkijken van al dit leed’, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor Noord-Zuid. ‘Daarom geven we 22.500 euro aan Tearfund voor winterhulp aan kwetsbare gezinnen. Deze hulp bestaat hoofdzakelijk uit kledij, dekens en kachels die deze mensen moeten beschermen tegen koude temperaturen en winteromstandigheden. Met onze bijdrage kunnen we zo’n 300 families effectief helpen’.

Tearfund biedt al sinds 2015 winterhulp in Syrië, in samenwerking met de lokale partners MERATH/LSESD en FMEEC.
LSESD en FMEEC bieden het hele jaar door humanitaire hulp in Syrië waardoor de faciliteiten, vrijwilligers en relaties reeds aanwezig zijn. Ze kunnen op deze manier efficiënt en effectief werken. Deze winterhulp is dus ook aanvullend op en ter versterking van de bestaande humanitaire hulp.

Hulporganisaties, zoals Het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen, waarschuwen voor een nieuwe humanitaire crisis in de grensstreek en het op gang komen van een nieuwe vluchtelingenstroom.
'We hechten veel belang aan opvang in de eigen regio', besluit gedeputeerde Bart Nevens. 'Dat is de beste manier om een nieuwe asielcrisis in Vlaanderen te vermijden'.


P.S.: Copyright foto: Helen Manson, World Renew 

 

 

Bart Nevens

Gedeputeerde voor Noord-Zuid, Provincie Vlaams-Brabant

Lies Dewallef

Noord-Zuid, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be