Provincie geeft vliegende start aan innovatieprojecten die helpen bij corona
De provincie Vlaams-Brabant investeert in het totaal 675.128 euro in 7 innovatieve projecten. Deze projecten verbeteren de levenskwaliteit en tewerkstellingsmogelijkheden van vele Vlaams-Brabanders. 5 projecten zijn rechtstreeks inzetbaar bij het bestrijden van de coronacrisis.
Vlaams-Brabant is de kennisregio bij uitstek. De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt dit door met Voka Vlaams-Brabant, KU Leuven en POM Vlaams-Brabant, de partners binnen Smart Hub Vlaams-Brabant, samenwerkingen te initiëren en de ontwikkeling van innovaties te ondersteunen met de innovatiesubsidies.
“We selecteerden 7 projecten die samen 675.128 euro subsidies ontvangen”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. “Deze projecten vertegenwoordigen in totaal bedrijfsinvesteringen voor meer dan 1.566.405 euro, waarvan we een kleine helft bijdragen. Maar liefst 5 projecten helpen direct bij een gezondheidscrisis zoals nu bij corona. De andere 2 projecten versterken onze regio in de sector van de fruitbewaring en video-advertenties”.
De provincie Vlaams-Brabant geeft reeds 12 jaar elk jaar opnieuw subsidies aan beloftevolle innovatieprojecten. Niet zonder resultaat. Vele projecten helpen elke dag bijvoorbeeld met het optimaliseren van het vervoer van geneesmiddelen van en naar ons land, pakjesbezorging in slimme kasten, valpreventie van rusthuisbewoners en betere prestaties van onze sporters.
Deze provinciale ondersteuning is uniek in Vlaanderen en is een mooie aanvulling aan Vlaamse steun.
“We verhoogden het innovatiesubsidiebudget tot minstens 600.000 euro per jaar”, zegt gedeputeerde Ann Schevenels. “Innovatie is immers het ultieme wapen in crisissituaties en dat is deze dagen meer dan nodig”.
De 7 innovatieprojecten zijn:
Oxybril is een project van Aspyro, Upthrust en de COPD patiëntenvereniging (subsidie: 37.411 euro)
Iedereen kent wel iemand die nood heeft aan extra zuurstof en daarvoor van die vervelende slangetjes draagt. Veel patiënten worden er echt niet gelukkiger van. De Oxy-bril is een discrete 3D-geprinte bril met discreet verborgen slangetjes die in de neus gaan. De Oxy-bril wil met een eerste versie al op de markt gaan en wil een nog krachtiger versie (voor meer zuurstoftoediening) ontwikkelen. Mogelijk een hulp voor coronapatiënten.
‘Blended hulp voor mentaal welzijn’ is een project van Qit, in samenwerking met Panenco en KU Leuven (subsidie: 91.800 euro)
De geestelijke gezondheidszorg wordt in deze coronacrisis nog meer overspoeld door anders: een groeiende groep mensen gaan gebukt onder mentale problemen en de wachtlijsten zwellen aan. Blended hulp voor mentaal welzijn’ zet in op patiënt-specifieke mengeling (blend) van live en online zorg. De vertrouwde sessies worden aangevuld met een verantwoord zelfhulp aanbod dat de patiënt op eigen tempo in overleg met de psycholoog kan opnemen. Zo kunnen meer patiënten sneller toegang krijgen tot kwaliteitsvolle hulpverlening.
SPAT (Skin Prick Automated Test) is een project van HippoCreates in samenwerking met imec.istart, Comate en 3 ziekenhuizen (UZ Leuven, Jan Portaels Vilvoorde en Militair ziekenhuis) (subsidie: 149.677 euro)
SPAT zal een revolutie veroorzaken bij de allergie-diagnose. Allergieën geven klachten bij zo’n 33% van de patiënten en 45% wordt foutief bepaald. Een kleine robot gaat coronaproof zorgen voor een snelle, zo aangenaam mogelijke, plaatsing van allergische stoffen op de arm. Na 15 minuten is er een correcte diagnose. Binnen 1,5 jaar begint de uitrol in de ziekenhuizen.
BRUcure is een project van Air Cargo Belgium (ACB), in samenwerking van Voka Vlaams-Brabant, Brussels Airport Company en een aantal bedrijven en experten (subsidie: 100.000 euro)
Met BRUcure zijn onze corona-vaccins in goede handen. De luchthaven van Zaventem is dé Europese draaischijf voor coronavaccins. In België zijn er verschillende wereldspelers die vaccins (gaan) produceren en/of bewaren en verdelen naar de wereld. Maar vaccins komen ook aangevlogen vanuit het buitenland.
De vaccinatie is grotendeels afhankelijk van een snelle en ultra-correcte levering. Vele bedrijven op BRUcargo zijn hiervoor een heel belangrijke schakel. Met BRUcure moet alles nog sneller, nog eenvormiger, nog kwaliteitsvoller. Met het project wordt de capaciteit aan koelcellen, vliegtuigen, transporteurs optimaal benut en wil Brucargo haar pioniers- en absolute koppositie in de wereld voor farma logistiek verder uitbouwen.
‘Slimme spirometrie voor huisartsen’ is een project van ArtiQ, in samenwerking met KULeuven Huisartenopleiding en producenten van spirometers (subsidie: 90.687 euro)
1,2 miljoen Belgen heeft een longziekte en bij maar liefst 400.000 mensen is dit niet ontdekt. De huisarts kan een sleutelrol spelen, maar regelmatig heeft die geen spirometer, een toestel om de longfunctie te meten aan de hand van de luchtstroom die je uitademt, of het loopt mis bij het uitvoeren de meting.
‘Slimme spirometrie voor huisartsen’ wil de spirometer slimmer maken waardoor het de huisarts kan helpen correct te meten. Ervaring uit de ziekenhuissector wordt hiervoor ingezet. Een hulp voor coronapatiënten.
Digifruit is een project van KULeuven, in samenwerking met Optiflux (VCBT), veilingen BFV en Belorta, Better3Fruit, fruitbedrijven Devos groep, Wouters Fruit, en Healthy Fruit (subsidie: 102.770 euro)
Digifruit staat voor lekkerder en beter bewaard fruit, gegarandeerd zonder bewaarmiddelen.
Fruit wordt nu na de pluk bewaard in koelcellen met verlaagd zuurstofgehalte. Niet alle appels en peren rijpen op dezelfde wijze. Een nauwkeurige opvolging van rijpingstoestand en bijsturing van het zuurstofgehalte zorgt voor lekkerder fruit, optimale bewaring, minder fruitverlies en meeropbrengst voor de fruitboer. Na 10 jaar zou reeds 18% van de Europese koelcellen met deze Vlaams-Brabantse technologie kunnen werken.
Realtime datagedreven videoads is een project van AdSomeNoise, in samenwerking met Doggybites (Adhese) en KULeuven (subsidie: 102.783 euro)
Video advertenties zijn booming. We kennen ze allemaal al op het internet. Maar soms zijn ze ronduit storend: ze spelen absoluut niet in op ons eigen wereldje.
Met het project ‘Realtime datagedreven videoads’ is dat probleem binnenkort opgelost. Op basis van verschillende data signalen krijgt een gebruiker video ads te zien die helemaal zijn aangepast aan zijn of haar persoonlijke profiel. Dit innovatietraject zorgt er ook voor dat locale websites een extra middel hebben om advertentiebudgetten aan te trekken, inplaats van de inkomsten te laten wegvloeien naar de Amerikaanse tech bedrijven.
Ann Schevenels
Pierre Faché
Frank Ilsbroux