Provincie gaat voor 2 nationale parken en 3 landschapsparken in Vlaams-Brabant
De provincie Vlaams-Brabant is van mening dat haar grondgebied sterke landschappelijke, ecologische en recreatieve troeven heeft. Daarom dient ze zelf een kandidatuur in voor de oprichting van het Nationaal Park Brabantse Wouden en de Landschapsparken Grenzeloze Getevallei en Boerenlandschap Pajottenland. Ze steunt ook de kandidaturen van het Nationaal Park Demervallei en Landschapspark de Merode.
De Vlaamse Regering gaat tijdens deze legislatuur een aantal Nationale Parken en Landschapsparken oprichten. Gebieden met sterke landschapswaarden kunnen zich kandidaat stellen voor één van beide parksoorten.
“Zo’n park biedt een combinatie van een unieke beleving van de natuur, het landschap en de streek voor inwoners en aan binnen- en buitenlandse bezoekers. Deze parken moeten uitgroeien tot een motor voor streekontwikkeling via toeristisch-recreatieve ontwikkeling, jobs en investeringen in de infrastructuur. Bij een Nationaal Park ligt de klemtoon meer op natuur en biodiversiteit. Bij de Landschapsparken ligt de klemtoon op landschapskwaliteit en de verschillende functies van het gebied, zoals landschapsontwikkeling, recreatie, natuur, erfgoed, landbouw, wonen, bedrijvigheid en toerisme”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.
“De provincie heeft nood aan sterke landschappelijke, ecologische en recreatieve troeven en na grondige analyse en op basis van stevige samenwerkingsverbanden hebben we besloten om de uitwerking van een aantal kandidaturen te coördineren. Het gaat om het gebied Brabantse Wouden als kandidaat Nationaal Park en de gebieden Pajottenland en Getevallei die beide kandidaat Landschapspark zijn. Bovendien ondersteunen we de kandidaturen van de gebieden Demer-Laak en de Merode door interbestuurlijk overleg", zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning.
Kandidaat Nationaal Park Brabantse Wouden
Een Nationaal Park moet een voldoende omvang, minstens 5.000 ha, hebben en voldoende aaneengesloten zijn om de aanwezige soorten en leefomgevingen duurzaam te kunnen in stand houden. Het gebied Brabantse Wouden voldoet hier met zijn meer dan 10.000 ha natuurkernzone ruimschoots aan. Deze zone omvat ook de deelkernen Zoniënwoud, Meerdaalwoud en Dijlevallei.
Het gebied kent een aantal sterke punten. Zo omvat het de grootste oppervlakte aan oud bos in Vlaanderen met de het daaraan gekoppelde rijke planten- en dierenleven.
Brabantse Wouden kent ook een zeer hoge concentratie holle wegen met de daaraan verbonden zeldzame dieren, bomen en struiken. Er staat een aantal monumentale bomen, vooral beuken en eiken, dat zijn gelijke in België niet kent.
Brabantse Wouden kent ook unieke rivieren en valleisystemen, met vooral Dijle en Laan als uitschieters, die nooit werden rechtgetrokken.
Het gebied ligt tussen de kunststeden Leuven en Brussel en is bijgevolg een oase aan erfgoed, waar cultuur en natuur elkaar versterken.
De kandidatuur werd ingediend door de provincie Vlaams-Brabant in samenwerking met het Vlaamse Agentschap voor Bos en Natuur (ANB) en met de steun van de gemeenten Beersel, Bertem, Bierbeek, Halle, Hoeilaart, Huldenberg, Kortenberg, Leuven, Linkebeek, Oud-Heverlee, Overijse en Tervuren.
Kandidaat Landschapspark Grenzeloze Getevallei
De Getevallei, de dunst bevolkte streek van Vlaams-Brabant, is een streek met nog veel open ruimte en een eeuwenoud landbouwlandschap met weiden, heggen en houtkanten of bomen in de vallei. De kleinschalige landbouwlandschappen, erfgoedparels, zoals kastelen, middeleeuwse mottes en Romeins en industrieel erfgoed, nodigen uit om te fietsen, wandelen of bezoeken.
De vallei van de Gete is één van de grootste open riviervalleien van Vlaanderen en kent een sterke historische landbouwaanwezigheid. Dat kenmerkt zich door cultuurlandschappen met een hoge biodiversiteit.
De kandidatuur werd ingediend door de provincie Vlaams-Brabant in samenwerking met Regionaal Landschap Zuid-Hageland en Natuurpunt, met de steun van de gemeenten, Tienen, Landen, Zoutleeuw, Hoegaarden, Geetbets en Linter.
Kandidatuur Landschapspark Boerenlandschap Pajottenland
Het Pajottenland kent een authentiek cultuur-historisch landbouwlandschap met archeologische sites, historische boerderijen, kasteeldomeinen, parken en tuinen, kronkelende paden met hagen, wilgen en oude boomgaarden, Brabantse trekpaarden, geuzebrouwerijen, kapelletjes en volkse cafés. Bovendien vormt het een gevarieerd landschap met intieme beekvalleien, weidse landschappen en kleine bossen als relicten van oude wouden, die ook als leefgebied gelden voor een rijke fauna en flora.
Maar wat het Pajottenland echt uniek maakt, is het authentiek verhaal dat de streek in zich meedraagt. Een verhaal van rustige dorpskernen, van een volkse sfeer, van eenvoud en essentie in een uniek landschap, dat in de context van een hedendaags verstedelijkt Vlaanderen haar uitgesproken landschappelijke identiteit en landelijkheid uitzonderlijk goed heeft weten te behouden. Dat is in grote mate toe te schrijven aan de blijvende, sterke verankering van een typische familiale en grondgebonden landbouw, waardoor de gezonde verbinding tussen bodemgesteldheid en landgebruik bewaard bleef. Dat gegeven is een sterke troef voor een duurzame toekomst, en moet ook de basis vormen van een landschapspark in de regio : het landschapspark ‘Boerenlandschap Pajottenland’.
De kandidatuur werd ingediend door de provincie Vlaams-Brabant in samenwerking met Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en met de steun van de gemeenten Herne, Gooik, Galmaarden, Dilbeek, Roosdaal, Lennik en Sint-Pieters-Leeuw.
Steun voor Demervallei en de Merode
De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt ook de kandidatuur voor een Nationaal Park Demervallei.
Het project wordt getrokken door interbestuurlijk overleg van de Demer- en Laakvallei onder het voorzitterschap van de Vlaams-Brabantse gouverneur.
De kandidatuur werd ingediend door Regionaal Landschap Noord-Hageland, met de steun van de gemeenten Tremelo, Begijnendijk, Rotselaar, Aarschot, Scherpenheuvel-Zichem, Boortmeerbeek, Haacht, Holsbeek, Keerbergen, Leuven, Lubbeek, Tielt-Winge, Diest, Beringen, Halen, Herk-de-Stad en Lummen, de provincies Vlaams-Brabant en Limburg, de Vlaamse Regering via het Agentschap voor Natuur en Bos, Waterwegen en Zeekanalen NV, de Bekkenbesturen Demerbekken en Dijle-Zennebekken van de VMM.
Ten slotte steunt de provincie Vlaams-Brabant ook de kandidatuur voor een Landschapspark de Merode. De kandidatuur werd ingediend door ‘de Merode, prinsheerlijk platteland’ vzw, met als partners de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg, de gemeenten Aarschot, Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo, Geel, Herselt, Laakdal en Westerlo, de Vlaamse Regering via de VLM, terreinbeheerders, abdijgemeenschappen, landbouwers en lokale ondernemers.
Ann Schevenels
Bart Nevens
Jorg De Vriese
Dirk Buysse
Frank Ilsbroux