Provincie en gemeente bestrijden Japanse duizendknoop langs de Grote Laak in Tremelo
De provincie Vlaams-Brabant heeft, samen met de gemeente Tremelo, een haard van de Japanse duizendknoop langs de Grote Laak in Tremelo aangepakt. Via deze ingreep wil ze de ecologische kwaliteit van deze waterloop verbeteren.
Op de rechteroever van de Grote Laak in Tremelo, ter hoogte van percelen die de gemeente Tremelo onlangs opkocht en saneerde, woekerde een haard van de Japanse duizendknoop.

“Zonder ingrijpen bestaat het risico dat deze plant zich razendsnel uitbreidt en de inheemse planten verder overwoekert. Dit zou de ecologische kwaliteit van de waterloop schaden”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor waterlopen.
Daarom besloot de provincie Vlaams-Brabant om drastisch in te grijpen. In eerste instantie haalde een aannemer de bovengrondse delen van Japanse duizendknoop weg. Dit gebeurde zeer voorzichtig zodat plant- en wortelresten niet in De Grote Laak terecht kwamen. Op die manier vermeed men verdere verspreiding van de plant.
Daarna dekte de aannemer het bewuste oevergedeelte af met een dikke folie. Aan de randen werd de folie een halve meter ingegraven om zijdelingse uitgroei van het wortelstelsel te verhinderen.
“Het is heel moeilijk om de hardnekkige Japanse duizendknoop uit te roeien. Daarom gingen we zo doortastend te werk. Via deze experimentele werkwijze hopen we de Japanse duizendknoop klein te krijgen. Samen met de gemeente volgen we de situatie nauwlettend op”, zegt gedeputeerde Tom Dehaene.

“We deden hier al inspanningen om de aanpalende terreinen langs de Grote Laak in hun natuurlijke toestand te herstellen. De aanwezigheid van de Japanse duizendknoop vormde hier nog een doorn in het oog. We zijn tevreden over de samenwerking met de provincie. Als gemeente zullen we de ontwikkelingen op de voet volgen en indien nodig, samen met de provincie, maatregelen nemen mocht de Japanse duizendknoop terug de kop opsteken”, zegt Diana Van Leemputten, schepen voor milieu in Tremelo.
“Als waterloopbeheerder hechten we veel belang aan de ecologische kwaliteit van onze waterlopen. Naast het oplossen van vismigratieknelpunten, verwijderen van zwerfvuil, het opnieuw openleggen en laten meanderen van waterlopen, vormt exotenbestrijding een belangrijk aspect in de verbetering van de ecologische kwaliteit van ons waterlopenstelsel. Zo werken we elke dag aan een veerkrachtig watersysteem”, besluit gedeputeerde Tom Dehaene.
Meer info: www.vlaamsbrabant.be/onderhoudswerken-waterlopen
Tom Dehaene
Diana Van Leemputten
Peter Maris
Frank Ilsbroux