Provincie en gemeente bestrijden erosie in Oud-Heverlee

De gemeente Oud-Heverlee heeft, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse overheid, erosiebestrijdingswerken uitgevoerd ter hoogte van Konijnenhoek en de Bergenstraat. Hiermee willen ze de water- en modderoverlast aanpakken in de omgeving.

Konijnenhoek

Bij hevige regenval ontstonden al meermaals erosiegeulen op de akkers aan de Hogewinkelstraat. Het afstromend water en sediment spoelen dan via de Hogewinkelstraat naar het dwarsrooster onderaan de straat, met soms ook water- en modderoverlast in de Konijnenhoekstraat tot gevolg.

Bovendien kwamen via het rooster water en modder in de riolering terecht. De rioleringspomp aan de gracht loodrecht op de Konijnenhoekstraat viel hierdoor regelmatig stil, of ze kon de grote hoeveelheid water niet slikken. Zo kwam er dan water en sediment vanuit de riolering in die gracht terecht, die ook nog afstromend water van de naastliggende akkers verzamelt. Hierdoor slibt de gracht onderaan toe en loopt ze over in de velden.

"Om deze erosieproblemen in de toekomst te voorkomen, hebben we de bestaande grachten geklasseerd als grachten van algemeen belang en ingericht als buffergrachten. Ze kregen een nieuw profiel en schotten zorgen voor een verhoogd buffervolume, afremming van het water en sedimentatie van de modder", zegt Tom Teck, schepen van landbouw in Oud-Heverlee. "Daarnaast legden we onderaan de akkers langs de Hogewinkelstraat een L-vormige houthakseldam aan, met een lengte van 35 meter en een hoogte van 1 meter. De dam vertraagt het afstromend water dat ter plaatse kan infiltreren of langzaam door de dam sijpelen, en ook het sediment bezinkt er."

 

Bergenstraat

Ook de Oude Geldenaaksebaan en Smisstraat in Bierbeek waren al meermaals het toneel van water- en modderoverlast, en dit zowel op straat als in de huizen. Afstroming van de akkers aan Mareveld en Boetsemberg veroorzaakt deze problemen. Eerder werden al meerdere grasstroken via beheerovereenkomsten van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) aangelegd.

Onderaan de akker langs de De Betstraat traden ook al geulvorming en sedimentatie op. Het afstromend water en sediment stromen naar de Merenloop, met sedimentatie in de waterloop tot gevolg. "Hier voorzagen we een zandvang met bufferende dam, en een erosiepoel met bufferende dam en grasstrook om de problemen aan te pakken", zegt Tom Teck.

De zandvang heeft een buffervolume van ongeveer 135 kubieke meter en vangt het aangevoerde sediment op, zodat er in de erosiepoel minder sediment terechtkomt. Via een overstort geeft de zandvang uit op de erosiepoel, met een buffercapaciteit van ongeveer 980 kubieke meter. Een knijpopening laat de erosiepoel gecontroleerd leeglopen.

"Omdat de eigenaar een zo natuurlijk mogelijk gebied wilde ontwikkelen met zo weinig mogelijk verstoring door de toestroom van sediment, voorzagen we de zandvang niet van een knijp. Zo kan het sediment er maximaal bezinken", zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor waterlopen.

Rondom de erosiepoel werd een drie meter brede grasstrook ingezaaid.

"Dit is de eerste erosiepoel die in Oud-Heverlee wordt aangelegd. De gemeente heeft wel al een houthakseldam aangelegd in samenwerking met ons", zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor waterlopen. "De werken dragen bij om de modderaanvoer naar waterlopen en riolering te verminderen. Ons team van erosiecoördinatoren staan de gemeenten bij in het aanpakken van water- en modderoverlast. Gelukkig kunnen we hiervoor vaak rekenen we op het vrijwillige engagement van landbouwers en eigenaars van landbouwpercelen. We zijn blij met deze constructieve samenwerking om water- en modderoverlast te voorkomen in Oud-Heverlee."

Het bedrijf ‘Heyrman-De Roeck’ voerde beide erosiebestrijdingswerken uit.

Voor de Konijnenhoek bedroeg de kostprijs 26.092 euro. De provincie subsidieerde 90% van de kosten voor de houthakseldam. Voor de buffergrachten ontving Oud-Heverlee via het erosiebesluit 75% subsidies van het departement omgeving van het Vlaams gewest en 15% provinciale subsidies.

De totale kostprijs van het project aan de Bergenstraat werd geraamd op 61.81,35 euro. Ook hier ontvangt de gemeente via het erosiebesluit 75% subsidie van het departement omgeving van het Vlaams gewest, en 15% provinciale subsidie.

Meer info over erosiebestrijding: www.vlaamsbrabant.be/erosie

 

Zandvang (links) en erosiepoel (rechts) aan de Bergenstraat
Erosiepoel aan de Bergenstraat
Houthakseldam aan de Hogewinkelstraat
Buffergracht met schotten ter hoogte van de Hogewinkelstraat en de Konijnenhoekstraat

Peter Maris

Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

 

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be