Provincie brengt lokale beleidsmakers ruimte samen
255 deelnemers uit 44 gemeenten maken van Omgevingsforum groot succes

Op 14 februari vond in het Provinciehuis van Leuven het Omgevingsforum plaats. De provincie Vlaams-Brabant bracht, in samenwerking met VLARIO, De Werkvennootschap en de Vervoersregio’s Vlaamse Rand & Leuven, Embuild Vlaanderen en Netwerk Architecten Vlaanderen, 255 mandatarissen en ambtenaren van de pas verkozen lokale besturen samen over omgeving, stedenbouw, ruimtelijke ordening, milieu, natuur, klimaat, platteland, landbouw, economie, mobiliteit, wonen, energie en waterbeheer.
De voorbije jaren bouwde de provincie Vlaams-Brabant stelselmatig haar klimaat-, water- en ruimtelijk beleid verder uit.
Het klimaatbeleidsplan streeft naar een klimaatneutrale provincie tegen 2040, het beleidsplan water naar een versnelde aanpak van de waterkwaliteits- en waterkwantiteitsproblemen en het in 2023 door de provincieraad goedgekeurde Beleidsplan Ruimte geeft richting aan de ruimtelijke ontwikkeling in de provincie voor de komende 25 jaar.
Deze drie beleidsplannen worden de volgende jaren uitgerold via een geïntegreerd actieprogramma omgevingsbeleid.
De nadruk ligt op zuinig ruimtegebruik, kernversterking en ruimte voor natuur en water, klimaatmitigatiemaatregelen zoals duurzaam wonen en bouwen, duurzame mobiliteit, hernieuwbare energie, circulaire en koolstofarme economie, duurzame landbouw en -voedselconsumptie en klimaatadaptatiemaatregelen rond de hitte- droogte- en wateroverlastproblematieken.
Het nieuwe provinciebestuur zal dat beleidsplan in de loop van de volgende jaren uitrollen. Voor deze uitvoering blijft de provincie Vlaams-Brabant inzetten op participatie en gaat ze ideeën en suggesties verzamelen bij partners, zoals de 63 Vlaams-Brabantse gemeenten.

“We hebben onmiddellijk de koe bij de horens gevat en een Omgevingsforum georganiseerd”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor ruimtelijke planning. “En met succes, niet minder dan 255 deelnemers uit 44 Vlaams-Brabantse gemeenten waren aanwezig. Samenwerking zit in het DNA van de provincies en dat hebben we, als daadkrachtig bestuur, bewezen.”
Via infosessies en workshops werd een hele dag lang het lokaal omgevingsbeleid onder de loep genomen. Er werd gekeken hoe de provincie, de gemeenten en Vlaanderen elkaar kunnen versterken op vlak van ruimte, mobiliteit, leefmilieu, natuur, water, wonen, economie, handel, klimaat en landbouw.

“De bevolking in Vlaams-Brabant groeit sterk terwijl de beschikbare ruimte dezelfde blijft. Daarom moeten we zuinig en doordacht omspringen met de beschikbare ruimte en zorgen dat er voldoende plaats is voor onze voedselvoorziening en wateropvang”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor landbouw en waterlopen.
“We moeten meer gaan wonen, werken en leven in de kernen van de steden en dorpen, met behoud van de open ruimte ertussen. Die kernen moet goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en de fiets zodat de auto minder gebruikt moet worden. Daarom gaan we, samen met de gemeenten en Vlaanderen, verder inzetten op de aanleg van veilige en comfortabele fietsinfrastructuur”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor mobiliteit en leefmilieu.
Meer info: https://ruimtevoorvlaamsbrabant.be
Gunther Coppens
Tom Dehaene
Bart Nevens
Koen Van Bouchout
Frank Ilsbroux