Provincie breidt waterpreventieve maatregelen uit naar alle gemeenten

De provincieraad van Vlaams-Brabant breidde op 28 maart het reglement voor waterpreventieve maatregelen uit naar alle gemeenten. Vlaams-Brabanders die in overstromingsgevoelige zones wonen kunnen, via een aanvraag van hun gemeente, provinciale subsidies krijgen om hun woning te beschermen tegen wateroverlast. Voorbeelden van zulke werken zijn de plaatsing van waterdichte schotten aan deuren en ramen, verhogen van ventilatieopeningen, het afkoppelen van hemelwaterafvoer en riolering en het voorkomen van terugstroom van afvalwater vanuit de riolering dankzij terugslagkleppen.


De provincie Vlaams-Brabant is de motor om overstromingen en wateroverlast aan te pakken en blijft investeren in grootschalige werken, zoals de aanleg van overstromingsgebieden. Maar wateroverlast kan niet alleen met deze maatregelen bestreden worden. Bij extreme weersfenomenen zal het nooit mogelijk zijn alle wateroverlast te vermijden. Er moet dus ook ingezet worden op het beperken van wateroverlast en -schade. ​

Op plaatsen waar het onmogelijk is om een gecontroleerd overstromingsgebied in te richten of waar erosiebestrijding niet voldoende is, gaf de provincie Vlaams-Brabant subsidies voor waterpreventieve maatregelen om waterschade bij overstromingen te vermijden in 5 gemeenten uit de prioritaire projectzones: Aarschot, Beersel, Linter, Sint-Genesius-Rode en Sint-Pieters-Leeuw.

Voorbeeld van een gevelbescherming tegen wateroverlast
Voorbeeld van een gevelbescherming tegen wateroverlast

"Om nog meer mensen die op kwetsbare plaatsen wonen te stimuleren om individuele maatregelen te nemen tegen wateroverlast, gaan we vanaf 1 mei het subsidiereglement ‘waterpreventie’ uitbreiden naar alle Vlaams-Brabantse gemeenten. Let wel, het initiatief ligt bij de gemeente om een project voor individuele bescherming uit te werken en ondersteuning te vragen aan de provincie”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen.

Voorbeeld van een waterkerend schot
Voorbeeld van een waterkerend schot

Het provinciaal subsidiereglement ‘waterpreventie’ biedt een gemeente die zijn inwoners ondersteunt om hun woning waterbestendig te maken, tot 50% subsidie, met een maximum van 7.500 euro per beschermde woning en tot 75.000 euro per project.

"We zijn blij dat we dankzij het provinciale reglement onze inwoners beter kunnen beschermen tegen wateroverlast", zegt Tania Roskams, schepen van milieu en waterlopen in Lubbeek. "Het is ook een mooie aanvulling op ons gemeentelijk hemelwaterplan dat we momenteel aan het opstellen zijn".

Gedeputeerde Bart Nevens en Tania Roskams, schepen van Lubbeek, brengen zandzakken aan. Lubbeek kan voortaan beroep doen op het provinciale subsidiereglement voor waterpreventieve maatregelen.
Gedeputeerde Bart Nevens en Tania Roskams, schepen van Lubbeek, brengen zandzakken aan. Lubbeek kan voortaan beroep doen op het provinciale subsidiereglement voor waterpreventieve maatregelen.

Meer info: Subsidie waterpreventie (vlaamsbrabant.be)

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Peter Maris

Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 


 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be