Provincie bevordert wisselwerking landbouw en natuur

Provincie bevordert wisselwerking landbouw en natuur

De Provinciale Landbouwkamer trekt 30.000 euro uit voor landschapsintegratie. Landbouwbedrijven, die streekeigen groen aanplanten op hun site, kunnen gebruik maken van deze steun. Hiermee wil de provincie Vlaams-Brabant de wisselwerking tussen landbouw en natuur bevorderen.

 

Landbouwbedrijven zijn geen geïsoleerde eilandjes in het landschap, maar zouden er deel van moeten uitmaken.
Om de integratie tussen landbouw en landschap te bevorderen, geeft de provincie Vlaams-Brabant subsidies aan landbouwers die hun bedrijf vergroenen.

“We willen dat landbouwbedrijven meer opgaan in het omliggende landschap en zich niet ‘verstoppen’ achter groenschermen. Dat is interessant voor de boer zelf maar ook voor fietsers en wandelaars”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. “Met onze financiële steun kunnen ze streekeigen planten, zoals hagen, heggen, houtkanten, bomenrijen en boomgaarden, aanplanten”.

De voorbije jaren waren er gemiddeld zo’n 35 aanvragen van landbouwbedrijven. Maar vorig jaar zakte het aantal door corona tot 22.

“Daarom doen we een nieuwe oproep naar de landbouwbedrijven. Nieuw is dat er extra aandacht gaat naar bijvriendelijke beplanting. Onze provinciale landschapsarchitect geeft bovendien gratis advies en helpt bij de opmaak van de beplantingsplannen”, besluit gedeputeerde Tom Dehaene.

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/landschapsintegratie

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Erwin Dunon

Dienst land- en tuinbouw, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be