Provinciale innovatiesubsidies bevorderen frisse ideeën voor morgen
De provincie Vlaams-Brabant investeert in totaal 556.428 euro in 4 innovatieve projecten. Het gaat om een project dat implantaten sneller kan ontwikkelen, een systeem dat de energiefactuur bewaakt, een aanpak die (ex-)kankerpatiënten helpt bij concentratie- en geheugenstoornissen en een nieuw aandrijfsysteem voor speedpedelecs.
“Bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke actoren die samenwerken aan een innovatief project, komen in aanmerking voor een provinciale innovatiesubsidie. Een voorwaarde is dat het project Vlaams-Brabant als kennisregio versterkt in minstens één van de vijf clusters: food, health, creativity, logistics en cleantech”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie.
De subsidie bedraagt maximum 50% van de projectkosten met een maximum ondersteuning van 150.000 euro. Voor de oproep innovatiesubsidies werden 14 projecten ingediend, 4 ervan werden door de jury verkozen op basis van 4 criteria: regionaal karakter, innovatie, verantwoorde kost en economische toekomst.
De vier projecten zijn:
- 100% energieontzorging met SCOPT
SCOPT wordt je nieuwe energiewaakhond
Staat energiedelen al op jouw agenda? Weet jij alles over je capaciteitstarief? Piekeren over de energiefactuur is binnenkort niet meer nodig dankzij de slimme software van SCOPT.
Het systeem van Scoptvision gaat in de toekomst het energieverbruik bewaken in zowel appartementen als individuele woningen. Zo zorgt hun software ervoor dat de productie en het verbruik van (hernieuwbare) energie, naadloos op elkaar zijn afgestemd.
SCOPT zal automatisch de productie en het verbruik voorspellen en grote toestellen, zoals bijvoorbeeld warmtepompen en laadinstallaties, op elkaar afstemmen. Op die manier denkt het systeem na over jouw comfort, zonder dat jij dat moet doen. Eén merkonafhankelijk platform gaat al deze optimalisaties mogelijk maken en de kracht van energiedelen aantonen. De ambitie van alle partners is groot: na 5 jaar mikken ze op 400 nieuwe aansluitingen per maand en 15 extra arbeidskrachten om het project uit te voeren.
Scoptvision uit Herent, Core uit Leuven, Energyking uit Herent, Extraqt uit Leuven en Dijlemolens uit Leuven zijn de trekkers van het project.
De innovatiesubsidie bedraagt 150.000 euro.
- Development hub voor implantaten
Sneller opgeknapt dankzij een ontwikkelingshub voor implantaten
Chronische pijn, hartritme- of gehoorstoornissen: de geneeskunde doet er alles aan om zulke gezondheidsproblemen te verhelpen. Implantaten zoals neurostimulatoren en pacemakers zijn daarbij een uitstekend en soms zelfs noodzakelijk hulpmiddel. Natuurlijk erg nuttig, alleen duurt het bijzonder lang om zo’n implantaat te ontwikkelen. Een uniforme ‘bouwblokkendoos’ - opgebouwd zoals een ‘legodoos’ - gaat hier verandering in brengen. Implantaten bestaan immers vaak uit dezelfde onderdelen of bouwblokken, denk aan controllers, signaalgeneratoren, elektrodes of de behuizing. Dankzij de bouwdoos kunnen repetitieve ontwikkelingen van de onderdelen vermeden worden en de afzonderlijke onderdelen van een implantaat sneller worden bijeengebracht tot een werkend geheel waarmee nieuwe, innovatieve therapieën sneller hun weg naar de patiënt kunnen vinden. Een demonstratiemodule zal het voordeel van deze aanpak laten zien. Met dit project willen de ontwikkelaars dé Europese hub voor implantaten in onze regio op de kaart zetten.
De partners zijn Comate, Guru Plastic en NERF, drie bedrijven uit Leuven.
De innovatiesubsidie bedraagt 144.230 euro
- iSurvive-Mind
Helpt het geheugen van (ex-)kankerpatiënten
Wist je dat liefst tot 78% van alle vrouwen die een borstkankerbehandeling ondergaan ook geheugen- en concentratieproblemen kunnen ervaren? Een extra zware dobber bij het herstel want dit heeft grote gevolgen voor hun levenskwaliteit en terugkeer naar het werk.
Het project iSurvive-Mind wil dit probleem aanpakken door een gepersonaliseerd programma op te starten na de kankerbehandeling. Dat zet in op vier aspecten om de klachten te verminderen: beweging, voeding, mentaal welzijn en tips en technieken om het geheugen te verbeteren.
Een digitale assistent die de patiënt begeleidt, gecombineerd met ‘real life’ coaching, is volgens de recentste wetenschappelijke inzichten daarbij de meest efficiënte hulp.
Het project is een samenwerking van KU Leuven met U.Centric uit Leuven, Webtica uit Kortenberg en R.P.Digital, (Think Pink).
De innovatiesubsidie bedraagt 141.257 euro.
- ACE drive
Goed nieuws voor liefhebbers van speedpedelecs
Speedpedelecs zijn erg populair. Maar als het aankomt op de achterwielaandrijving is er nog heel wat marge voor verbetering. Het ACE drive-project wil daarom een verbeterd aandrijfsysteem ontwikkelen voor speedpedelecs waarbij rijplezier en duurzame en lokale productie centraal staan. Van motor over controller, tot batterijsturing, display en connectiviteit: de speedpedelec ondergaat een volledige transformatie.
De grootste voordelen? Een vlotte en veilige dosering van de trapkracht, minder slijtage en een snelheid tot 45 km per uur. Bovendien zal deze nieuwe ontwikkeling, made in Vlaams-Brabant, positief zijn voor de werkgelegenheid in onze regio. Denk aan experts die nodig zijn voor de productontwikkeling of technici om alle stukken te assembleren. Tot slot gaat de fietser zelf nog meer plezier beleven aan zijn of haar speedpedelec: lokale productie leidt rechtstreeks tot topkwaliteit en de mogelijkheid om de levensduur drastisch te verlengen.
Het project kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen ASKA Bike uit Bertem, samen met Elnor Motors uit Haacht en Comate uit Leuven.
De innovatiesubsidie bedraagt 120.941 euro.
Meer info: Innovatiesubsidie (vlaamsbrabant.be)
Ann Schevenels
Lars Cappelle
Stefaan Motte
Sabine Deprez
Filip Dehing
Pierre Faché
Frank Ilsbroux