Provinciaal forum inbraakpreventie

Gisteren gaf provinciegouverneur Jan Spooren het startschot van de 18e editie van de Algemene vergadering voor het provinciaal forum inbraakpreventie. Meer dan 40 diefstalpreventieadviseurs en coördinatoren namen deel aan de studiedag. Naast politiemensen en gemeentepersoneel, namen ook heel wat vrijwillige burgers deel aan deze studiedag, die omwille van de coronacrisis digitaal verliep.

 

“Vlaams-Brabant is al jaren koploper op vlak van diefstalpreventie”, zegt gouverneur Jan Spooren. “Met deze jaarlijkse samenkomst willen we vooral de deskundigheid bevorderen van onze adviseurs en coördinatoren via het uitwisselen van informatie en praktijkkennis. Vandaag richten we ons voornamelijk op een aantal innovatieve technieken om je woning te beveiligen, en creatieve manieren om burgers te sensibiliseren”.

 

Het Belgisch certificeringslabel BENOR I3

Sinds kort is er een Belgisch keurmerk om ramen en deuren te certificeren voor beveiligingsniveau weerstandsklasse 2, het BENOR I3. Na meer dan 10 jaar werken en lobbyen werd dit keurmerk eind vorig jaar gelanceerd. ​
Met dit label kan de burger zien of zijn ramen en deuren voldoende inbraakvertragend zijn.

Fenomeen woninginbraken

Politiediensten stellen vast dat steeds meer inbrekers via de eerste verdieping de woningen betreden, denk maar aan ramen op kiep, minder goed beveiligde ramen, enkel een alarm op het gelijkvloers. Het is risico op een inbraak het grootst is op vrijdag- en zaterdagavond tussen 18 en 22 uur.

 

Veiligheid van sleutelkluizen

Steeds meer mensen installeren een sleutelkluis. Het is belangrijk om de sleutelkuis te bevestigen met stevige bouten en moeren aan de woning, anders kan de inbreker de kluis afbreken. Daarnaast is het ook belangrijk om een geteste en gecertificeerde kluis te kiezen. Deze bieden veel meer zekerheid tegen een inbreker. Men herkent deze kluizen aan het SKG-logo op de verpakking.

 

Gratis diefstalpreventieadvies

Vlaams-Brabant telt meer dan 85 goed opgeleide diefstalpreventieadviseurs. Deze geven gratis, neutraal en objectief advies op maat aan de burger om zijn woning inbraakveiliger te maken. Inwoners kunnen zich informeren bij hun gemeente of politie om een afspraak te maken.

 

Meer info: www.certificaatinbraakveilig.be

 

Jan Spooren

Gouverneur, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be