Proeverij Schaarbeekse kriek

Provincie wil Schaarbeekse kriek rendabel maken voor streekbier

Het Proefcentrum Pamel van de provincie Vlaams-Brabant en de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren organiseren een bierproeverij op basis van Schaarbeekse krieken in Brouwerij Boon. De provincie Vlaams-Brabant onderzoekt of de streekeigen Schaarbeekse kriek rendabel kan gebruikt worden in streekproducten.

Afgelopen jaar oogstte Proefcentrum Pamel op meer dan 20 locaties Schaarbeekse krieken. Brouwerij Boon uit Lembeek testte ze deze winter in de bereiding van kriekbier.

“Schaarbeekse krieken geven door hun specifieke vruchteigenschappen een sterke meerwaarde aan verschillende streekproducten en niet in het minst aan de ambachtelijke lambiekbieren”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. “Met deze proeverij willen de verschillende oorsprongen van Schaarbeekse kriek beoordelen. Hiermee zal ons Proefcentrum Pamel het onderzoek naar een rendabele struik variant verderzetten”.
 

Een bijzondere kriek

De ‘Prunus cerasus of ‘ Schaarbeekse Kriek’ behoort tot de familie van de Rosaceae en is in tegenstelling tot andere krieken of zure kersen een zoete kriek met een heel apart aroma van vanille over amandel. De kriek is niet alleen door haar unieke smaak een buitenbeentje in de fruitteelt, maar ook omwille van haar zelfbestuivende eigenschap. Dit in tegenstelling tot alle andere kruisbestuivende fruitsoorten zoals appel, peer, pruim of kers.

Schaarbeekse krieken werden al sinds de 19de eeuw geteeld in Brussel, het Pajottenland en de Zennevallei. Producenten van streekbieren en streekproducten gebruikten de krieken voor hun bereidingen.
Omwille van economische factoren raakten ze echter in onbruik. Lonen en bijgevolg plukkosten stegen aanzienlijk. Bovendien was er een goedkoper aanbod uit Oost-Europese landen. Vanaf de jaren ’90 ging de teelt in het Pajottenland en de Zennevallei opvallend achteruit.
 

Project Schaarbeekse kriek, een mooi voorbeeld van plattelandswerking

Door de bijzondere smaakeigenschappen van de Schaarbeekse kriek is  het voor een aantal producenten wenselijk om een economisch exploiteerbare struikvariant te ontwikkelen en het fruit aan te bieden als een terroirproduct.
De struik, aangeplant als haag, moet toelaten dat plaatselijk geteelde krieken in grote hoeveelheden geoogst worden voor streekproducten.

Om dit mogelijk te maken werd in 2018 een plattelandsproject gestart door het provinciaal Proefcentrum Pamel, samen met Horal (Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren).
Na een oproep werd er heel wat plantgoed verzameld van echte Schaarbeekse kriekelaars. Zelfs tot in het Hageland werden boompjes gevonden. De boompjes werden op hun beurt op een perceel in Pamel geplant.

Proefcentrum Pamel gaat nu onder meer op basis van de uitslag van de proeverij verder aan de slag met de uitvoering van het project.

 

 

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor land- en tuinbouw, Provincie Vlaams Brabant

Sam Neefs

Proefcentrum Pamel, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be